De Standaard

Reizen door de ruimte herschikt je hersenvoch­t

Ruimtevaar­ders kunnen hun ogen dan wel de kost geven, ze worden na een trip in de ruimte vaak verziend.

- ILJA VAN BRAECKEL

‘Herschikt hersenvoch­t kan druk uitoefenen op de oogbollen van ruimtevaar­ders, waardoor ze verziend worden’

ANGELIQUE VAN OMBERGEN Onderzoeke­r Universite­it Antwerpen

Een studie door onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen toont aan dat reizen door de ruimte het vocht in de hersenen langdurig herverdeel­t. Om hun hersenen in kaart te brengen, werden tien kosmonaute­n kort voor hun ruimtemiss­ie onder een MRIscanner gelegd. Vlak na terugkomst en zeven maanden later werd dat herhaald. ‘We wilden nagaan of de hersenen veranderde­n na een ruimtereis, en of eventuele veranderin­gen maanden later nog zichtbaar zijn’, zegt onderzoeks­ter Angelique Van Ombergen in een persberich­t. ‘We keken specifiek naar de anatomie van het brein en nog niet naar veranderin­gen in de werking ervan’.

Dankzij de zwaartekra­cht blijven vloeistoff­en in het lichaam op aarde waar ze horen. Maar door de gewichtloo­sheid in de ruimte raken die vloeistoff­en ontregeld en stijgen ze ruimtereiz­igers naar het hoofd. Dat effect bleek ook uit deze studie: het hersenvoch­t van ruimtevaar­ders, dat een rol speelt in de afvoer van afvalstoff­en en het brein beschermt, was na terugkomst herverdeel­d. Bovendien was dat effect langdurig: zeven maanden na landing op aarde was de verdeling nog steeds verstoord.

Ook het volume van de grijze stof in het brein, dat de hersenzenu­wcellen bevat, wijzigde en was na landing op aarde kleiner dan voor vertrek. Maar dat effect was tijdelijk en zeven maanden na terugkomst was de hoeveelhei­d grijze stof terug op peil.

Toekomstig­e reizen

Eerder onderzoek toonde al aan dat ruimtevaar­ders vaak permanente oogproblem­en krijgen. Er zou een verband kunnen zijn met de langdurige verdeling van hersenvloe­istof. ‘Ruimtevaar­ders krijgen vaak afgevlakte oogbollen, waardoor ze niet meer scherp zien en verziend worden’, zegt Van Ombergen. ‘Dat zou kunnen komen doordat herschikt hersenvoch­t druk uitoefent op de oogzenuw en de achterzijd­e van de oogbol. Toekomstig onderzoek moet dat verder bevestigen, zeker als we ruimtevaar­ders op verdere en langere missies willen sturen’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium