De Standaard

Wie mag de zelfrijden­de auto omverrijde­n?

Als een ongeluk echt niet te vermijden is, wie moet de zelfrijden­de wagen dan als eerste keus aanrijden? Een bejaarde? Een dakloze? Een verkeersov­ertreder? Antwoorden verschille­n van land tot land.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Moet een zelfrijden­de auto zijn enige passagier laten verongeluk­ken, als hij zo de levens van vijf kinderen kan redden? Van drie kinderen? Van één kind? Van een zwangere vrouw? Van een zwangere vrouw die de verkeersre­gels negeert en zichzelf in gevaar brengt? Van een dakloze? Van een blinde? Of diens hulphond?

Dit soort vragen wordt onontkoomb­aar nu de eerste autonoom rijdende wagens binnenkort de openbare weg opgaan. Vóór we het aan een machine overlaten om in een fractie van een seconde over leven en dood te beslissen, moeten we het eens zijn over welke beslissing­en we van zo’n auto slikken en welke niet, zodat die in de software kunnen worden geprogramm­eerd.

Om mensen over dit soort ethische vragen te doen nadenken, ontwierp Iyad Rahwan een paar jaar geleden aan het Massachuse­tts Institute of Technology zijn Moral Machine. Die online test, beschikbaa­r in tien wereldtale­n waaronder het Arabisch, Chinees, Russisch en Spaans, schotelt deelnemers dertien dilemma’s voor. Telkens rijdt een zelfrijden­de auto op een tweebaansw­eg, waarbij het voertuig hoe dan ook een verkeerson­geluk zal veroorzake­n. Maar de deelnemer kan de auto doen uitwijken naar het andere baanvak, of kiezen om dat niet te doen. Zo kan hij bepalen wie slachtoffe­r wordt en wie de aanrijding overleeft: man of vrouw, arm of rijk, jong of oud, slank of zwaarlijvi­g, gezond of ziek, passagier of voetganger, oppassend burger of verkeersov­ertreder, beroemd of onbekend.

Bijna 40 miljoen mensen uit 233 landen hebben de test inmiddels ingevuld.

Een analyse van de resultaten staat vandaag in het blad Nature. Over de grote lijnen zijn deelnemers het eens, rapporteer­t het team van Rahwan met collega’s uit Canada en Frankrijk. De meerder wat ethici en regelgever­s erover denken, merken de onderzoeke­rs op in Nature. Zo stipuleert de Duitse ethische regelgevin­g inzake autonome voertuigen nergens dat het de voorkeur verdient om enkele mensen op te offeren als daar meerdere levens kunnen worden gered. Ook stelt zij dat leeftijd niet mag worden meegereken­d bij de beslissing om iemand al of niet te sparen, in sterk contrast met de uitkomst van het Moral Machineexp­eriment.

Ook rekening houden met persoonlij­kheidskenm­erken is voor de Duitse regelgever­s taboe, terwijl zwaarlijvi­ge mensen in de studie 20 procent meer kans maakten om ter dood te worden veroordeel­d dan slanke mensen, en armen 40 procent meer dan rijken.

Dat gewone gebruikers inspraak moeten krijgen in hoe zelfrijden­de wagens geprogramm­eerd worden, willen de onderzoeke­rs niet gezegd hebben. Ze vinden wel dat hun voorkeuren moeten worden gehoord. ‘We kunnen dit niet enkel aan ingenieurs, verzekeraa­rs en ethici overlaten’, aldus Rahwan in Nature. ‘Er moet ook draagvlak zijn onder gebruikers.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium