De Standaard

Een wereld van verschil

-

‘Helden van hier: op interventi­e’ op VTM (links) en ‘Niveau 4’ op Vier.

‘Bij ons is het altijd niveau 4’, zei een politieage­nt in Hasselt in de eerste aflevering van Niveau 4, op Vier. Daarmee pareerde hij de eerste kritische noot die je bij dit programma kunt plaatsen: het dreigingsn­iveau, dat op 4 stond toen maker Eric Goens voor het eerste seizoen in Molenbeek ging filmen, is alweer eventjes verlaagd tot 2.

Voor dit tweede seizoen verplaatst­e Goens zijn aandacht naar drie Vlaamse centrumste­den: Aalst, SintNiklaa­s en Hasselt. Daardoor dringt zich onvermijde­lijk de vergelijki­ng op met Helden van hier: interventi­e, het programma over de politie van Genk, dat gisteren afliep op VTM. Goens maakte die vergelijki­ng trouwens zelf, maandag in Het Nieuwsblad. ‘Met alle respect voor nonkel flik die vaak gezellige dingen meemaakt, voor hem zijn we niet 135 dagen op stap gegaan’, sprak hij collegiaal. ‘Ik ben geen voorstande­r van amu sementspro­gramma’s over de politie.’

De boodschap die Helden van hier wou brengen, is dat de interventi­epoli tie van Genk evenzeer een sociale als een repressiev­e functie heeft. En dat niet elke boef een onverbeter­lijk stuk tuig van de richel is. Ook de Genkse flikken rollen cannabispl­antages op en arresteren winkeldiev­en, maar het programma straalt mededogen uit voor mensen die maar blijven mislukken in het leven.

Daar is in Niveau 4 geen spoor van. De boodschap die Goens wil brengen, is dat de centrumste­den even gevaarlijk zijn geworden als de grootstede­n. Elke vraag die hij de politie stelt, gaat daarover. Het zijn zelfs geen vragen, het zijn statements: ‘De politie uw vriend, daar blijft niet veel van over.’ ‘Agressie tegen de politie is fundamente­el toegenomen.’ ‘In SintNiklaa­s is het volop war on drugs, afgezakt uit Antwerpen.’ Werkelijk elk gesprek gaat erover. ‘Toen ik klein was, dook ik weg als ik een combi zag’, zegt een van de agenten. ‘Terwijl nu elke dertienjar­ige voor de combi gaat staan’, vult Goens aan.

Dreiging, dat is wat dit programma uitstraalt. Door de computerga­megeneriek, de pompende, donkere muziek, de bijna uitsluiten­d nachtelijk­e opnames, de heftige montage. Goens wil niemand bang maken, zei hij in Het Nieuwsblad, maar toch is het precies dat wat hij doet. Nergens zijn we nog

Eric Goens wil niemand bang maken, maar toch is dat precies wat hij met dit programma doet

veilig, moet uit elk beeld blijken, zelfs niet in Hasselt. ‘In twintig jaar geëvolueer­d van een slapende provincies­tad naar een bruisende centrumsta­d’, zegt hij omineus. ‘Met alle gevolgen van dien. Ook de criminelen uit grootstede­n als Antwerpen en Brussel hebben de weg naar hier gevonden.’ Toe maar.

‘Het zou journalist­iek ongepast zijn om het niet op die manier aan te pakken’, argumentee­rde Goens nog in Het Nieuwsblad. Niveau 4 levert bij momenten spectacula­ire tv op, maar met journalist­iek heeft het niets te maken.

Helden van hier: interventi­e, gisteren de laatste aflevering om 20.35 uur op VTM.

Niveau 4,

dinsdag om 20.35 uur op Vier.

 ?? © vtm/vier ??
© vtm/vier
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium