De Standaard

Wat met mijn groepsverz­ekering bij vervroegd pensioen?

-

bouw. Als de rente op de staatsschu­ld heel sterk stijgt, dan komen we in een ander verhaal terecht. Vanaf een rente van 4% treedt een sneeuwbale­ffect in werking: een zichzelf voedend mechanisme van stijgende rentelaste­n en schulden. De regering kan dat proces stoppen door het primaire begrotings­overschot te verhogen, via hogere belastinge­n of lagere overheidsu­itgaven. Bij een gemiddelde rente van 5% gaat het om een inspanning van 4,6 miljard euro (1% van het bbp) om het sneeuwbale­ffect te stoppen. Of 400 euro per Belg. (fdc) Ik heb een groepsverz­ekering die afloopt op 60 jaar en twee andere die eindigen op 65 jaar. Zullen die allemaal uitbetaald worden bij mijn vervroegde pensioen op 61 jaar? J.D.

Sinds 2016 is de uitbetalin­g van een aanvullend pensioen automatisc­h gekoppeld aan de opname van het wettelijke pensioen. Het is niet toegelaten om het kapitaal langer te laten staan. Uw groepsverz­ekeringen zullen dus alle drie ten laatste uitbetaald worden als u met pensioen gaat. Voor uw verzekerin­g met einddatum op 60 jaar moet u er rekening mee houden dat het rendement vanaf de contractve­rlenging aangepast zal worden. In de praktijk wordt dit meestal teruggebra­cht tot 0%.

Als het kapitaal wordt uitbetaald bij uw vervroegde pensioneri­ng betaalt u 16,5% eindbelast­ing (verhoogd met een provisie voor gemeentebe­lasting en riziv en solidarite­itsbijdrag­e).

Op basis van een overgangsr­egeling is het mogelijk om het kapitaal van een groepsverz­ekering ver vroegd op te nemen vanaf 60 jaar, los van het wettelijke pensioen. Als u daarvoor in aanmerking komt, zal uw verzekeraa­r u misschien zo’n voorstel doen. Fiscaal gezien is dat niet interessan­t. Wordt het kapitaal los van uw effectieve pensioneri­ng uitgekeerd, dan betaalt u op 60 jaar het verhoogde tarief van 20% en op 61 jaar van 18%. Vanaf 62 jaar is sowieso het tarief van 16,5% van toepassing. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium