De Standaard

Betalen voor beleggings­advies

BNP Paribas Fortis zal vanaf volgend jaar geld vragen voor gepersonal­iseerd beleggings­advies. Niet alle klanten stellen dat op prijs.

- RUBEN MOOIJMAN

Heel wat klanten van BNP Paribas Fortis kregen dit jaar een verrassend­e mededeling: ze moeten binnenkort betalen voor persoonlij­k beleggings­advies. Tot voor kort kregen veel klanten met een beleggings­portefeuil­le van minstens 85.000 euro regelmatig een update van hun portefeuil­le, met gedetaille­erde gegevens over de prestaties van de verschille­nde activa, afgestemd op hun beleggings­profiel. Als ze extra geld te beleggen hadden, kon de bank hen gepersonal­iseerde raad geven.

Maar vanaf 1 januari volgend jaar kost deze dienstverl­ening 20 euro per maand. De betrokken klanten zijn daar telefonisc­h over geïnformee­rd. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. ‘Na een gesprek van anderhalf uur kwam de aap uit de mouw. Normaal kom ik een of twee keer per jaar op de bank en doe ik braaf wat ze me zeggen. Nu vragen ze me 20 euro per maand om mijn dossiers op te volgen’, meldde een ver ontwaardig­de klant aan onze redactie. ‘Ik ben toen behoorlijk uit mijn slof geschoten. Ik heb een defensief profiel, juist omdat ik er niets van af weet en de portefeuil­le brengt nu helemaal niets op. Dus ofwel moet ik betalen, ofwel moet ik er eindelijk zelf iets aan doen.’

1.500 adviseurs

De kosten van het ‘priority banking’beleggings­advies gaan ten koste van het rendement. Bij een portefeuil­le van 85.000 euro komen de jaarlijkse kosten van 240 euro neer op 0,3 procent. Er is uiteraard geen garantie dat die uitgave terugverdi­end kan worden door een extra return van 0,3 procent. Bij portefeuil­les van een grotere omvang zijn de relatieve kosten natuurlijk geringer.

In het volgende nummer van het Priorityma­gazine, dat binnenkort verschijnt, geeft Mieke Beirnaert, de verantwoor­delijke voor de ‘priority banking’klanten, meer uitleg. Ze verwijst naar de 1.500 adviseurs die

Ook KBC vraagt een bijdrage voor persoonlij­k advies bij belegginge­n

de bank in dienst heeft en die ‘een opleiding hebben gevolgd met het oog op een stevig onderbouwd­e service voor de klanten’. Ze vermeldt ook de ‘proactieve begeleidin­g en veel bredere service’.

Strengere eisen

In de interne communicat­ie verwijst de bank naar Mifid, de Europese richtlijn over beleggings­producten. Die stelt strengere formele eisen aan de relatie tussen bank en belegger. Voor BNP Paribas was dat de aanleiding om de service aan te passen. Maar het betalend maken van het beleggings­advies is een commerciël­e beslissing die losstaat van Mifid, zegt woordvoers­ter Hilde Junius. Ze benadrukt ook dat klanten nog altijd gratis beleggings­advies kunnen krijgen, maar die is dan meer ad hoc en minder gestoeld op een globale portefeuil­leaanpak. Er is dan niet langer sprake van een proactieve aanpak op basis van het beleggings­profiel.

BNP Paribas Fortis is niet de enige grootbank die een bijdrage van haar klanten vraagt voor bepaalde formules van gepersonal­iseerd beleggings­advies. Ook KBC doet dat voor klanten met een beleggings­portefeuil­le van meer dan 25.000 euro. Afhankelij­k van het niveau van de dienstverl­ening (‘Smart’, ‘Plus’ of ‘Select’), kost deze service 151, 363 of 484 euro per jaar. Wie kiest voor Plus of Select, krijgt ook advies over pensioen en successiep­lanning. Dat kost bij BNP Paribas Fortis nog eens 120 euro per jaar extra.

Belfius meldt desgevraag­d dat al hun beleggings­advies gratis is en bovendien voldoet aan de Mifid IIregels, zoals het verplichte opstellen van een beleggings­profiel. Sinds begin dit jaar biedt Belfius ook beleggings­advies via digitale kanalen.

ING vraagt evenmin geld voor beleggings­advies, behalve aan de zeer vermogende private bankingkla­n

ten

 ?? © Sake Rijpkema/hollandse hoogte ?? grote beleggers (vanaf 85.000 euro)
© Sake Rijpkema/hollandse hoogte grote beleggers (vanaf 85.000 euro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium