De Standaard

Orange vs. Telenet

- PASCAL DENDOOVEN

Orange steeg gisteren met bijna 5 procent nadat het stevige resultaten bekendgema­akt had. Dat was vooral te danken aan de mobiele prestaties van de groep. Orange slaagt erin om klanten met een lagere databundel te laten kiezen voor een hogere bundel, wat meer euro’s oplevert, zegt Stefaan Genou, hoofdanali­st bij Bank Degroof Petercam. Orange heeft ook met succes een abonnement in de markt gezet waarmee klanten onbeperkt kunnen surfen, bellen en sms’en.

‘Telenet was destijds in het mobiele segment creatief met zijn formules King en Kong maar het lijkt erop dat ze zich op dat front wat moeten heruitvind­en’, zegt Genou. Hoofdaande­elhouder Liberty Global heeft nooit in een mobiele strategie geloofd, wat niet wegnam dat Telenet Base kon overnemen. Telenet staat traditione­el sterk in het kabelsegme­nt waarmee het (premium) televisied­iensten aanbiedt.

Voor Orange blijft het moeilijk om Telenet daar echt pijn te doen. De Lovebundel van Orange loopt immers over het netwerk van Telenet en is vooral een alternatie­f voor de basisklant­en van Telenet. Als een televisie en internetkl­ant van Telenet overstapt naar Orange, moet Orange aan Telenet nog altijd een vergoeding van 20 euro per maand betalen. Telenet krijgt dus nog geld zonder dat het veel kosten moet maken.

Die tarieven gaan volgend jaar vanaf het derde of vierde kwartaal nog substantie­el dalen doordat de regulator de sector een ‘cost plus’model oplegt. Telenet zou dus een vergoeding krijgen gebaseerd op zijn werkelijke kosten. Genou schat dat daardoor, ergens in het derde of vierde kwartaal van 2019, het tarief dat Orange aan Telenet moet betalen voor het gebruik van de kabel, zal dalen naar 15 euro.

Van dan af zou Orange meer marketinga­cties in de markt zetten om internet en tvklanten van Telenet af te snoepen. Of dat Telenet echt pijn zal doen, is afwachten. Telenet mikt meer op de klant die een toegevoegd­e waarde wil via extra diensten als uitgesteld kijken. En net op dat vlak heeft Orange nog een weg af te leggen. Dat neemt niet weg dat Orange een aantal mooie kwartalen voor zich heeft, dankzij de combinatie van meer inkomsten uit mobiele data én een meer concurrent­ieel aanbod op de kabel.

Orange noteert op de beurs verhouding­sgewijs goedkoper dan Telenet, maar Telenet heeft een bredere basis en is een groter bedrijf. Telenet haalt ook een hogere vrije cashflow dan Orange. Analisten kijken uit naar het toekomstig­e dividendbe­leid van Telenet. Verwacht wordt dat dit meer voorspelba­ar zal worden. De helft van de analisten die Telenet volgen, raadt aan om te kopen. Er is maar één analist die het op verkopen houdt. Bij Orange is een op de drie koper en meer dan de helft houdt het op bijhouden.

Telenet noteert nog 9,7 procent lager dan in het begin van het jaar, bij Orange is dat 14,5 procent. De telecomaan­delen staan weer in de belangstel­ling sinds een aantal cyclische industriël­e aandelen last krijgt van de conjunctuu­rvertragin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium