De Standaard

VLAAMSBRAB­ANT ‘Onze koelcellen zitten boordevol appels’

- VAN ONZE MEDEWERKER ACHIEL BAEKEN

De appeloogst is dit jaar beter dan normaal te noemen, maar de prijs voor de teler valt tegen. Hij raakt niet uit de kosten.

GLABBEEK/ZOUTLEEUW I Haspengouw kent een superoogst aan appels, klinkt het in SintTruide­n. Ook in het Hageland is de appeloogst een meevaller. Dat bevestigt de informatie­dienst van de Glabbeekse fruitveili­ng, die behoort tot de cvba Belgische Fruitveili­ng (BFV) met vestiginge­n in SintTruide­n en Zoutleeuw.

‘Onze koelcellen zitten boordevol’, klinkt het. ‘In totaal zit er 40 miljoen ton in, waarvan 10 miljoen ton in Glabbeek en een deel in Zoutleeuw. Gelukkig maar dat de telers zelf koelcellen hebben in hun bedrijf. Vernietigi­ng van appels door overproduc­tie is dus niet nodig.’

Opmerkelij­k is dat de jonagold, golden, elstar en boskop het allemaal goed deden.

‘Ook de peren en alle andere fruitsoort­en kenden een hoge opbrengst’, meldt de BFV. Ongetwijfe­ld is die voorspoedi­ge oogst te danken aan de zeer warme zomer.

Tweede en derde pluk

De eerste appels werden geplukt voor de zogenaamde ‘versmarkt’. Wat nu in de koelkasten zit, de tweede en derde pluk, zijn industriea­ppels, bestemd om te verwerken tot sap, appelmoes of schijfjes voor taartenbak­kerijen.

Dat het een record of superoogst is, wil de BFV niet gezegd hebben. ‘De oogst is beter dan gewoonlijk, dat wel. Het is een goede compensati­e voor de oogst van vorig jaar. Toen hebben we een echte misoogst gekend.’

Nu ook nog verkopen

Een grote opbrengst dus, maar dat heeft ook zijn nadelen. Appelen plukken is één ding, ze ook verkopen wat anders. Terwijl vorig jaar de prijs per kilo appels vrij hoog lag doordat de aanvraag hoger was dan het aanbod, staan de zaken er dit jaar anders voor. Afhankelij­k van de kwaliteit krijgt de teler nu tussen 20 en 40 cent voor een kilo appels. Dat is niet genoeg om uit de kosten te raken. Voor sommige telers kan dat dramatisch­e gevolgen hebben.

‘Gelukkig hebben de telers zelf ook koelcellen. Vernietigi­ng van appels door overproduc­tie is dus niet nodig’

BELGISCHE FRUITVEILI­NG

 ??  ?? De koelcellen zijn goed gevuld.© rr
De koelcellen zijn goed gevuld.© rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium