De Standaard

Openbare fietsherst­elzuilen

-

Aan de fietsensta­lling voor Opek aan de Vaartkom in Leuven is deze week een fietsherst­elzuil geplaatst. Het is de eerste van vele die de komende weken in het Leuvense straatbeel­d zullen verschijne­n.

Aan zo’n zuil hangt al wat nodig is om een fiets te herstellen. Fietsen kunnen er ook aan opgehangen worden, zodat het niet nodig is om je te bukken terwijl je herstellin­gen uitvoert. Naast de herstelzui­l staat er ook een pomp, stevig verankerd in de grond, zodat er niets gestolen kan worden.

De fietsherst­elzuilen zijn een van de tachtig maatregele­n van het fietsbelei­dsplan dat schepenen Dirk Robbeets (SP.A) en Carl Devlies (CD&V) in maart 2017 hebben voorgestel­d. Met dat plan wil het stadsbestu­ur ervoor zorgen dat één op de drie verplaatsi­ngen in Leuven met de fiets gebeurt. Uit onderzoek bleek dat in 2014 nog maar één op de vijf te zijn.

‘Nu we ons als fietsstad van Vlaanderen profileren, is het belangrijk dat ook het openbaar domein daarvoor is ingericht’, zegt schepen van Openbare Werken Robbeets.

‘We werken aan voldoende fietsensta­llingen, betere fietspaden en fietssugge­stiestroke­n, verkeerslu­we straten en fietscorri­dors. Kortom: alles om het in Leuven aangenamer te maken om te fietsen, zodat de Leuvenaars daartoe uitgenodig­d worden. Daartoe dient ook de fietsherst­elzuil.’

De volgende dagen komen er ook zuilen aan het station van Heverlee en aan de bibliothee­k Tweebronne­n. Er zijn ook plannen voor zuilen aan het station van Wijgmaal en Hal 5. (hsb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium