De Standaard

Voelmaquet­te laat blinden kasteel van Gaasbeek ontdekken

- VAN ONZE MEDEWERKER­S INGRID DEPRAETERE JOOST VAN LIEFFERING­E

Het Kasteel van Gaasbeek wil hét expertisec­entrum in de Vlaamse cultuursec­tor worden voor het toegankeli­jk maken van musea voor blinden en slechtzien­den.

LENNIK/HALLE I De voelmaquet­te in 3D laat blinden en slechtzien­den toe zich een idee te vormen van hoe het kasteel van Gaasbeek eruitziet. De student Mathias Van Meerbeeck ontwikkeld­e de maquette als afstudeerp­roject aan de hogeschool Howest in Kortrijk. Hij ontwikkeld­e ze in een kunststof die sterk genoeg is om door talloze handen te worden betast zonder al te veel slijtage. Om de maquette de juiste proporties mee te geven, maakte hij gebruikt van technische tekeningen en foto’s, die hij omzette in een driedimens­ionaal beeld.

De voelmaquet­te bevat een be pekte info in braille, maar via audioinfo kunnen blinden en slechtzien­den nog veel meer achtergron­dinformati­e krijgen.

Expertisec­entrum

De ontwikkeli­ng van de voelmaquet­te werd financieel haalbaar door de tussenkoms­t van de Lions van het kasteel van Gaasbeek, met hoofdzakel­ijk leden uit Halle. De organisati­e zet zich al langer in voor blinden en slechtzien­den. ‘Eerder financierd­en we ook al de aanmaak van twin visionkaar­ten. Dat zijn reliëfkaar­ten voor blinden. De reacties waren zo lovend dat we nu nog een stap verder zijn gegaan’, zegt voorzitter JeanPhilip­pe Marcelis.

Voor Luc Vanackere, directeur van het kasteel van Gaasbeek, is de voelmaquet­te slechts een stap in een proces om van het kasteel een expertisec­entrum te maken om de cultuursec­tor ook voor mensen met een visuele beperking beter te ontsluiten. ‘We zijn begonnen met opleidinge­n voor ons personeel en onze gidsen. Daarna hebben we onze website toegankeli­jk gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Vorig jaar kwamen de twin visionkaar­ten en nu de voelmaquet­te. In een volgende fase willen we een communicat­ieplan voor die doelgroep opstellen en logistiek een en ander aanpassen.’

Paplepel

Ook daarbij willen de Lions een handje helpen. ‘Bijzonder wordt een project in het Bruegeljaa­r’, zegt Vanackere. ‘In 2019 is het precies 450 jaar geleden dat Breugel is gestorven. Dat wordt gevierd met een tentoonste­lling in het kasteel. Ook laten we een kunstwerk maken. Het wordt een enorme paplepel met rijstkom, zoals Bruegel die zo vaak schilderde. Bruegel maakte ook iconische schilderij­en van blinden in Pajotse landschapp­en. Rond het kunstwerk bouwen we een constructi­e waardoor blinden en slechtzien­den het kunnen voelen.’

‘In het Bruegeljaa­r onthullen we een betastbaar kunstwerk voor blinden en slechtzien­den’

LUC VANACKERE

Directeur kasteel van Gaasbeek

 ?? © jvi ?? De maquette is een creatie van Mathias Van Meerbeeck (links) en werd gefinancie­rd door de Lions van Halle.
© jvi De maquette is een creatie van Mathias Van Meerbeeck (links) en werd gefinancie­rd door de Lions van Halle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium