De Standaard

Openda laat het liggen

Club pakt eerste punt in Champions League sinds 2 november 2005 (11 tegen Bayern) De vervelende nul is weg, maar na afloop van de 11 tegen Monaco overheerst­e de ontgoochel­ing bij blauwzwart. Loïs Openda liet in het slot een goeie kans liggen.

- BART LAGAE

BRUGGE I Vier matchen is Club Brugge nu al zonder zege. Op Atlético en Standard onderging de landskampi­oen de wet van de sterkste. Thuis tegen WaaslandBe­veren bracht Club simpelweg te weinig. Maar gisteren had het tegen een verre van imponerend AS Monaco altijd het laken naar zich toe moeten trekken. Er waren kansen op winst, maar Ruud Vormer mikte na een aflegger van Hans Vanaken over en de vrij koppende Openda kreeg in de slotfase de bal niet tussen het kader. Club Brugge slaagt er op dit moment niet in overwicht in het spel om te zetten in resultaten. Trainer Ivan Leko moest zelfs op zijn tong bijten toen de gemiste kans van Openda na de wedstrijd ter sprake kwam. ‘Het is echt jammer’, sprak de Kroaat. ‘Een technische fout kan gebeuren en ik ben niet kwaad. Ik vind het alleen maar jammer. Maar die kans was moeilijker te missen dan te scoren.’

Leko had zijn mannen met een plan opgezadeld. Met crossballe­n werd de ruimte gezocht op de flanken bij Dennis – de vervanger van de geblesseer­de Danjuma – en Vlietinck – die verrassend de voorkeur kreeg op Mata. Maar dreigend was Club in de eerste helft alleen maar met horten en stoten. Veel meer dan corners dwong Dennis langs zijn linkerflan­k niet af. Op rechts leek Thibault Vlietinck met een ei in zijn broek te spelen. De jonge WestVlamin­g verbaasde met een goeie eerste helft tegen Dortmund, maar durfde gisteren amper zijn man voorbij te gaan.

Er waren nog meer spelers die beneden de verwachtin­gen bleven bij Club. Marvelous Nakamba kreeg na een blessure voor het eerst weer de voorkeur op Mats Rits, maar speelde nog niet met de helft van de grinta waarmee hij vorig seizoen indruk maakte. Ook Vormer slaagt er voorlopig niet in zijn niveau in de Champions League omhoog te trekken. Brandon Mechele was sterk op Atlético, maar zweette gisteren tegen de 18jarige doelpunten­maker Moussa Sylla. Kaveh Rezaei, de topaankoop van begin dit jaar, speelde nog geen enkele overtuigen­de wedstrijd voor Club.

‘Nakamba was maandenlan­g geblesseer­d, dan is het niet makkelijk om in topvorm te komen’, zei Leko. ‘Vormer was in de tweede helft goed. Sommige spelers konden misschien tien tot twintig procent beter voetballen, maar globaal ben ik tevreden over ons spel. Het niveau en het ritme van de Champions League is hoger. Dit is WaaslandBe­veren thuis niet.’

En zo keek gisteren iedereen opnieuw naar Hans Vanaken en Wesley Moraes. De Braziliaan had al eens uit buitenspel gescoord, toen hij net voor rust op voorzet van Vanaken de 11 binnenkopt­e. De spits was door het dolle heen met zijn eerste goal in de Champions League en schreeuwde zijn vreugde voor de camera uit.

Gefluit voor Tielemans

Als één ploeg in de tweede helft een doelpunt verdiende, was het Club. Youri Tielemans, een hele wedstrijd uitgeflote­n door het Brugse publiek, speelde meestal op controle (en liet zich kennen met een tackle langs achter en een donkergele kaart in de slotfase). Ook Nacer Chadli kon zijn stempel niet drukken. Badiashile bokste een poging van Dennis weg, Rezaei besloot naast na balverlies van Golovin en ook Wesley kreeg nog een goeie kans. De grootste mogelijkhe­den waren echter voor Vormer en Openda.

Maar ook Monaco dreigde nog en in de eerste helft was Club ontsnapt aan de 02. Doelman Karlo Letica mocht zijn beide hand schoenen kussen dat Sylla naliet zijn onbesuisd uitkomen af te straffen. ‘Monaco speelde op de tegenaanva­l tegen het kleine Club. Dat betekent toch iets. Dat betekent dat ons spel goed was. Met 1 op 9 zijn we te karig beloond. Alleen moeten we aanvaarden dat de beste ploeg niet altijd wint in de Champions League.’

Op basis van het uitdoelpun­t van Monaco in het onderlinge duel staat Club Brugge voorlopig op

‘Ik ben niet kwaad, ik vind het alleen maar jammer. Maar die kans voor Openda was moeilijker te missen dan te scoren’

IVAN LEKO

Trainer Club Brugge

de vierde plaats in groep A – en dat hoewel het een beter doelsaldo heeft. De kwalificat­ie voor de Europa League wordt op 6 november in een rechtstree­ks duel in Monaco uitgevocht­en. Ivan Leko kan alleen maar hopen dat meer spelers in vorm zullen zijn. In de tussentijd is hij vooral blij dat de vervelende nul weg is. ‘Mijn spelers lezen ook de kranten’, besloot Leko. ‘De nul legde een enorme druk op de groep. Nu die weg is, is er toch een beetje opluchting. Net als na Dortmund zijn we ontgoochel­d, maar deze keer houden we er toch een punt aan over.’

 ?? © Vincent Kalut/photo news ?? De kans die alles zoveel mooier had kunnen maken voor Club: Openda kopt in de 93ste minuut van dichtbij naast.
© Vincent Kalut/photo news De kans die alles zoveel mooier had kunnen maken voor Club: Openda kopt in de 93ste minuut van dichtbij naast.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium