De Standaard

Qatar zet critici nog altijd lange neus

De lange mars van Qatar als organisato­r van topsportev­enementen gaat onverminde­rd door. Toch blijft er vuile was naar buiten komen.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Een lange traditie in artistieke gymnastiek heeft Qatar niet. Pas in 2002 werd de Qatarese turnfedera­tie boven de doopvont gehouden. Toch mag de kleine Golfstaat vanaf vandaag het wereldkamp­ioenschap organisere­n en daar zijn ze bijzonder trots op. Mohammed Abdulrahma­n alJaber, de voorzitter van het organisati­ecomité, noemt het de ‘beloning van jarenlang hard werken en van toekomstge­richt denken’.

Het WK artistieke gymnastiek wordt in Qatar gezien als een opstapje voor het echte werk. Volgend jaar strijkt de internatio­nale atletiekwe­reld neer in Doha voor haar WK, in 2022 is het de beurt aan de voetballer­s en in 2023 aan de zwemmers.

‘We willen de internatio­nale gemeenscha­p laten zien dat we klaar zijn om alle grote sportkampi­oenschappe­n te organisere­n’, aldus AlJaber. ‘Wij willen ons leiderscha­p aan de wereld – en vooral aan de Arabische landen – laten zien. Wij komen altijd onze beloftes na.’

Dat Al Jaber speciaal naar de Arabische landen verwijst, is niet verrassend. Qatar is verwikkeld in een schijnbaar uitzichtlo­os con flict met de buurlanden. Al bijna 1,5 jaar is het land alleen nog over zee en via de lucht te bereiken. De wegen over land zijn afgesloten nadat SaudiArabi­ë, Bahrein, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten beslisten dat het land van emir Tamim bin Hamad alThani gestraft moest worden. Hij zou te dicht aanschurke­n tegen Iran en allerlei terroristi­sche en extremisti­sche organisati­es financiere­n. Tot verbazing van velen lijkt het kleine Qatar de boycot relatief makkelijk te overleven.

Sportpalei­s

Ook het WK gymnastiek heeft er geen last van: meer dan 700 atleten uit 83 landen nemen deel en ze hebben niet te klagen hebben over de infrastruc­tuur. De competitie heeft plaats in de Aspire Doom, officieel de grootste indoor sporthal. Al lijkt sporthal een slecht woord voor het sportpalei­s waar dertien verschille­nde sportcompe­tities tegelijk kunnen plaatshebb­en.

Qua promotie voor zijn land heeft de emir van Qatar nog altijd een uitstekend­e keuze gemaakt door volop de kaart van de sport te trekken. Tamim alThani ziet zichzelf – een beetje zoals de ondertusse­n felgeplaag­de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman – als visionair staatsman. Beiden profileren zich als moder ne hervormers. Door de moord op journalist Jamal Khashoggi is Bin Salman dan wel van die hervorming­ssokkel gevallen, maar tot twee weken geleden werd hij geroemd als de man die Saudische vrouwen naar de bioscoop en het voetbal laat gaan – ze mogen er zelfs eigenhandi­g met de auto naartoe – en die zijn land massaal laat investeren in hernieuwba­re energie omdat het olieverhaa­l eindig is.

Dat is ook de drijfveer van emir Tamim al Thani (38) om voluit de sportkaart. Qatar heeft momenteel 83 ‘investerin­gsopportun­iteiten’ in de sportsecto­r vastgelegd. Voor hij het stokje van zijn vader overnam, was de jonge emir sportbestu­urder. Hij kent de wereld van de internatio­nale sportbobo’s als zijn broekzak en omdat daar nog altijd veel geld in zit, is hij erin geslaagd de grote kampioensc­happen naar de Golf te lokken.

Fair play?

Dat lokte weliswaar flink wat protest uit, maar grote gevolgen heeft dat nog niet gehad. Vooral de toewijzing van het WK voetbal was erg omstreden. Waarom moeten de voetballer­s gaan spelen in stadions waar de temperatuu­r kan oplopen tot 50 graden? Bovendien worden die stadions gebouwd door gastarbeid­ers die in erbarmelij­ke omstandigh­eden werken. Maar ondertusse­n gaan de voorbereid­ingen rustig door en is het land al bijna klaar om over vier jaar het voetbalcir­cus te ontvangen.

‘Het WK voetbal zal bijdragen tot onze economisch­e ontwikkeli­ng’, meent de Qatarese eerste minister. ‘We investeren in infrastruc­tuur en versterken op die manier onze positie als sporthub en als toeristisc­he bestemming. Bovendien kunnen we de expertise die we opbouwen, later exporteren in de regio.’ En dat mag wat kosten. Geld speelde tot voor heel kort nauwelijks een rol. De Qatarese minister van Financiën berekende dat het land per week bijna een half miljard dollar investeert in de aanloop naar de WK.

Toch blijft de vraag of AlTha Het WK gymnastiek heeft plaats in de immense Aspire Doom, waar dertien verschille­nde sportcompe­tities tegelijk kunnen plaatshebb­en. ni’s sportdroom kan voortduren. De sportevene­menten blijven iets artificiee­ls hebben. Het WK wielrennen, twee jaar geleden, trok nauwelijks publiek. De vraag is of het WK atletiek ook niet in een halfleeg stadion zal doorgaan, al wordt dat probleem waarschijn­lijk opgelost door de 2 miljoen gastarbeid­ers uit Ethiopië en Kenia op te trommelen.

Er blijven ook hardnekkig­e verdenking­en opduiken over vals spel. The Sunday Times publiceerd­e afgelopen zomer documenten waaruit bleek dat Qatar een smeercampa­gne opzette tegen andere kandidaato­rganisator­en van het WK voetbal.

Ook voetbalclu­b PSG en zijn Qatarese eigenaar liggen onder vuur. Veelzeggen­d is het onderzoek dat de Uefa voert naar het vele geld dat Nasser AlKhelaifi – een vertrouwel­ing van de emir – uitgaf om de vedetten Neymar en Mbappé aan te trekken. De Uefa lijkt ervan overtuigd dat de regels van de financiële fair play niet werden gevolgd want het onderzoek werd heropend. Veel ethische spelregels zijn er niet in de wereld van het topvoetbal. Als de Uefa toch volhardt in zijn onderzoek, is er écht iets aan de hand.

We willen de internatio­nale gemeenscha­p laten zien dat we klaar zijn om alle grote sportkampi­oenschappe­n te organisere­n MOHAMMED ABDULRAHMA­N ALJABER

Voorzitter organisati­ecomité

 ?? © belgaimage ??
© belgaimage

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium