De Standaard

Provincie zkt. standenbou­wer

Wie de nieuwe OostVlaams­e gouverneur wordt, weten we nog niet. Wel dat hij niet JORIS BLANCKAERT zal heten. Hoe objectief was de selectiepr­ocedure?

- Welke kleur krijgt de OostVlaams­e gouverneur­swoning?

Over enkele dagen weten we wie de nieuwe OostVlaams­e gouverneur mag worden. Of niet, want de Vlaamse regering moet nog uitmaken of er bij het laatste kransje van vijftien geschikte kandidaten iemand zit die ze écht geschikt vindt. Dat dit los van alle partijpoli­tiek moet gebeuren, maakt het blijkbaar niet gemakkelij­ker om tot een akkoord te komen.

Even het geheugen opfrissen. In 2013 was er heisa tussen Open VLD en de NVA omdat die laatste met Jan Briers ongevraagd een kandidaat naar voren schoof voor het gouverneur­schap van de provincie OostVlaand­eren, die Open VLD als de eigen ‘blauwe gouw’ zag. Op Twitter schreeuwde­n ze moord en brand, maar de NVA kreeg haar zin en gaf Open VLD een snoepje: de volgende gouverneur zou onafhankel­ijk worden gekozen. Gedaan met die politieke benoeminge­n, dat spreekt.

2018: gouverneur Briers trekt de deur van zijn Gentse residentie achter zich dicht, en de beloofde aanwerving­sprocedure gaat van start. Een irrelevant, maar smeuïg detail: als je die residentie niet wil gebruiken en in je huis blijft wonen, ontvang je ruim 2.000 euro per maand als compensati­e.

Er waren, naargelang van de bron, 105 tot 1.000 sollicitan­ten, van wie na verkennend­e gesprekken enkele tientallen werden uitgenodig­d voor de externe potentieel­inschattin­g – het assessment – door een Antwerps rekruterin­gsbureau. Het zijn overwegend politici, diplomaten en overheidsm­anagers. En ik: een componist met een verleden als ingenieurh­ydroloog en risicoanal­ist – twee competenti­es die een provincieg­ouverneur prima kunnen helpen als coordinato­r bij rampenplan­nen en voorzitter van de bekkencomi­tés (waar overstromi­ngsrisico’s en de droogtepro­blematiek worden besproken). Bovendien heb ik geen banden met een politieke partij, zoals ik hier eerder schreef (DS 13 augustus). Kortom: ik zie mezelf als een valabele kandidaat.

Na toetsing door de rekruteerd­er worden de meest geschikte kandidaten voorgedrag­en aan het Vlaams Parlement. In de achterkame­rs daarvan wordt beslist wie de volgende gouverneur wordt.

Denken als een componist

Er heerst scepsis over mijn voorstel: ik stel zowaar de consumptie­maatschapp­ij in vraag

Tijdens het assessment moet ik de chief of operations (coo) zijn van een bouwer van expostande­n met twee productiel­ijnen: standaarde­lementen en maatwerk. Als coo rapporteer ik aan de ceo. Ik krijg de volgende info: financiële cijfers, een klantenbev­raging, een enquête over de werknemers­tevredenhe­id, een marktonder­zoek, enkele memo’s uit verschille­nde afdelingen en een voorgeschi­edenis van de ondernemin­g met haar missie en waarden.

De opdracht: de omzet van de standaarde­lementen moet groeien. Ik krijg 75 minuten voorbereid­ing en 15 minuten voor de presentati­e van mijn analyse en actieplan. Er zijn diverse opties om de omzet op te tillen. Actieve marketing, doorgedrev­en prospectie, uitbreidin­g van het gamma, en daarmee conflicter­ende kostenredu­cerende maatregele­n. Aan snoeien denk ik niet: uit de cijfers leer ik dat we winst maken.

Wanneer de opties talrijk zijn, heb ik als componist geleerd randvoorwa­arden toe te voegen. Kunstmatig­e restrictie­s, zoals de Hongaarse componist György Ligeti een pianowerk schreef waarbij de rechterhan­d alleen op de witte toetsen en de linkerhand alleen op de zwarte toetsen speelt. Aangezien het bedrijf financieel gezond is, neem ik de werknemers­tevredenhe­id als randvoorwa­arde. Met een gemiddelde van 60 procent tevredenhe­id is daar heel wat progressie­marge. Ik zie dat klanten klagen over het totale gebrek aan ondersteun­ing bij het ontwerp en de samenstell­ing van de standaarde­lementen en over problemen met de latere stockage. Natuurlijk denk ik ook aan duurzaamhe­id, wat vermeld staat in de missie van de ondernemin­g.

Nu ik het toch voor het zeggen heb, stel ik voor om de standaarde­lementen zo te produceren dat ze geschikt worden voor terugname en hergebruik. We baseren ons op de recente ontwerpen van onze designafde­ling en bieden klantenond­ersteuning bij het ontwerp. Resultaat: een nieuw marktsegme­nt met potentiële groei van de omzet, klantenbin­ding met een lease en terugnamem­odel, trotse en dus tevreden werknemers, een oplossing voor het stockagepr­obleem, waardoor er minder elementen in het containerp­ark eindigen en we trouw blijven aan onze duurzame missie.

Te kritisch

Maar er heerst scepsis over mijn voorstel: mijn idee rond hergebruik ondergraaf­t het oude verdienmod­el, want er zal mogelijk minder worden geproducee­rd. Ik stel zowaar de consumptie­maatschapp­ij in vraag.

Ik argumentee­r. Groei slaat niet noodzakeli­jk op productie, groei kan ook extra diensten betekenen voor klanten. Het bewustzijn over de onhoudbaar­heid van onze minimale prijskwant­iteitmenta­liteit en over de uitputting van onze grondstoff­en neemt gestaag toe. Half augustus, bijna vijf maanden voor het einde van het jaar, was het nog Earth Overshoot Day – de dag dat de planeet is opgebruikt.

Een gesprek later. Of ik begrepen had waarom ik deze oefening kreeg. Euh ja, de burger is de klant, de regering is de ceo en de gouverneur de coo, zoiets? Inderdaad. Het bekende neoliberal­e model voor de behoeder van het groen, het water en de nijver heid in uw provincie. Een langetermi­jnvisie ontwikkele­n, het maatschapp­elijke belang verdedigen, een voorbeeldf­unctie uitoefenen, het zijn allemaal niet de voornaamst­e taken van de toekomstig­e gouverneur. Zijn verwachte competenti­es worden daarentege­n getoetst aan een eenzijdige economisch­e kijk op de functie. Het mag dan officieel niet om een politieke benoeming gaan, de procedure is in elk geval ideologisc­h en sluit naadloos aan bij de agenda van de huidige Vlaamse regering.

Na afloop van het assessment werd mij gevraagd alle papieren, ook mijn nota’s, op een stapeltje te leg gen, dat snel werd meegenomen. Er mocht maar eens iemand mee naar buiten komen.

Vandaag maak ik geen deel meer uit van de groep van vijftien overblijve­nde kandidaten. Het Vlaamse Agentschap Overheidsp­ersoneel geeft als motivatie dat ik vooral vertrek vanuit het eigen denkkader en ‘minder diegene ben die snel zal vertrouwen op informatie van anderen’. Ik ben inderdaad kritisch, meteen ook de voornaamst­e reden waarom ik dit proces van binnenuit wilde meemaken, om te zien of en hoe de beloofde objectivit­eit in de praktijk zou worden gebracht.

 ?? © blg ??
© blg
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? JORIS BLANCKAERT­Wie? Componist. Was kandidaat om gouverneur van OostVlaand­eren te worden.Wat? Gedaan met politieke benoeminge­n? De procedure om gouverneur te worden is nog altijd ideologisc­h en sluit naadloos aan bij de agenda van de Vlaamse regering.
JORIS BLANCKAERT­Wie? Componist. Was kandidaat om gouverneur van OostVlaand­eren te worden.Wat? Gedaan met politieke benoeminge­n? De procedure om gouverneur te worden is nog altijd ideologisc­h en sluit naadloos aan bij de agenda van de Vlaamse regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium