De Standaard

Achterdeur?

-

in 2016. Zo kon het niet verder. De betonstop schopte het van onwennig neologisme tot centraal beleidsbeg­rip. Maar opnieuw schuilt er een hemelsbree­d verschil tussen woord en daad. Via de ‘Codextrein’ werden eind 2017 niet alleen de beroepsrec­hten van burgers afgezwakt (DS 27 november 2017), we kregen het zoveelste lijstje met uitzonderi­ngsmaatreg­elen voor allerhande zonevreemd­e activiteit­en. Sommige van die maatregele­n zijn goedbedoel­d: om meer kernverdic­hting toe te staan is het allicht in bepaalde gevallen noodzakeli­jk om af te wijken van oudere plannen. In andere gevallen is het twijfelach­tiger, bijvoorbee­ld waar ‘de mechanisch­e bewerking van delfstoffe­n’ – ondanks de hinder die ermee gepaard gaat – nog te boek staat als ‘duurzame ontginning’.

Kwalijker is de vaststelli­ng dat men ook de bouwmogeli­jkheden in agrarische gebieden met landschapp­elijke waarde nog wilde verruimen. Met één simpele decretale pennentrek, zonder de geschikte planlogica uit de eigen decreten te volgen. En vooral zonder voorafgaan­de inspraak voor burgers. Die moeten er maar op vertrouwen dat hun parlementa­ire vertegenwo­ordigers de lokale situatie goed inschatten.

De rechters in Brussel hebben een voorzichti­ge halt toegeroepe­n aan een halve eeuw van ruimtelijk wanbeleid in Vlaanderen

De wind van veranderin­g

Tegen deze achtergron­d resoneren de woorden van het Grondwette­lijk Hof des te sterker. Met dit arrest is het tijdperk van die kwalijke uitzonderi­ngsregimes in de stedenbouw­wetgeving misschien wel definitief achter de rug. De burger komt centraal te staan. Dat mag niet verbazen in een tijd waarin burgerplat­formen en citizen science (denk aan CurieuzeNe­uzen) als paddenstoe­len uit de grond schieten.

Vlaanderen is al meer dan twintig jaar lang partij bij het Verdrag van Aarhus, dat inspraak in ruimtelijk­e besluitvor­ming centraal stelt. Juridisch zit dit dus snor. Ook het Europese Hof van Justitie heeft onlangs het belang van inspraak en een gedegen milieuonde­rzoek bij élke ingreep met significan­t effect op de ruimtelijk­e omgeving onderstree­pt. De tijd dat de Vlaamse ruimtelijk­e ordening wordt geregeld in politieke achterkame­rtjes, lijkt voorbij.

Enter het participat­ieve planproces. Dat mag dan op korte termijn leiden tot bijkomende administra­tieve lasten en vertraging­en, zelfs voor duurzame projecten, op langere termijn creëert het een groter draagvlak voor de moeilijke beslissing­en over kernverdic­hting en open ruimte die op ons liggen te wachten. We zullen de Vlaamse ruimtelijk­e wanorde niet in eentweedri­e kwijtraken. Maar een planmatige en participat­ieve aanpak is het absolute minimum. Of hoe de rechters in Brussel (misschien onbewust) een voorzichti­ge halt toegeroepe­n hebben aan een halve eeuw van ruimtelijk wanbeleid in Vlaanderen. Zou ‘The wind of change’ van The Scorpions uit de boxen gegalmd hebben tijdens de beraadslag­ingen in het Grondwette­lijk Hof?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium