De Standaard

Clinton, Obama, Soros, CNN, ...

Schietschi­jven van altright krijgen bommen in de bus

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Woensdag werden de VS opgeschrik­t door wat een serieuze en gecoördine­erde poging tot terrorisme lijkt. De doelwitten? Expresiden­t Barack Obama en exminister en voormalig presidents­kandidate Hillary Clinton, die beiden een bompakket kregen toegestuur­d. Dat voor Obama was geadressee­rd aan zijn kantoor in Washington, dat voor Clinton werd gestuurd naar haar huis in Chappaqua, Westcheste­r County, ten noorden van New York. De bommen konden worden gedetectee­rd voor ze afgeleverd werden.

Dat nieuws was nog niet koud toen nieuwszend­er CNN live zijn kantoren in New York moest ontruimen. Ook daar werd een bombrief gevonden. De daders hadden op het bompakket de voormalige CIAbaas en Trumpcriti­cus John Brennan als afzender vermeld.

Maandagavo­nd raakte bovendien bekend dat de JoodsAmeri­kaanse miljardair George Soros een bombrief, inclusief timer, ontvangen had in zijn huis in Bedford, New York. Niemand raakte daarbij gewond en dat pakket kwam niet via de post. Volgens een politiebro­n die de New York Times kon spreken, ging het in al die gevallen om ‘hetzelfde pakketje en hetzelfde type bom’. Telkens ging het om pijpbommen, simpel te maken explosieve­n in een metalen buis.

Nog vier andere prominente Democraten (onder wie senator Kamala Harris en de gouverneur van New York, Andrew Cuomo) moesten woensdag hun kantoren evacueren vanwege verdachte pakketjes.

Van de 65 terreurdad­en die de VS in 2017 zagen, waren er 37 te linken aan daders met openlijk racistisch­e, xenofobe of fascistisc­he denkbeelde­n

‘Op momenten als deze moeten we ons verenigen. We moeten een duidelijke boodschap uitzenden’

DONALD TRUMP President VS

Vaste pispalen

De Amerikaans­e autoriteit­en zeggen dat ze een verband vermoeden tussen de bombrieven. Het onderzoek naar de verantwoor­delijken is volop bezig. De daders gingen alvast niet erg geraffinee­rd te werk: geen enkele bombrief trof doel.

De slachtoffe­rs hebben wel één zaak gemeen: ze zijn vaste pispalen van Trumpaanha­ngers en vaak ook van Trump zelf. Nog steeds brengen supporters op Trumprally’s allerlei in vitriool gedoopte spandoeken mee (genre: Trump die plast op het logo van CNN, badges met Hillary en de slogan ‘life’s a bitch, don’t vote for one’).

Ook Soros is het slachtoffe­r van venijnig antisemiti­sme en hardnekkig­e samenzweri­ngstheorie­ën bij Trumps achterban. Zijn stichting Open Society Foundation­s schenkt miljarden aan goede doelen die bij rechts niet geliefd zijn: rechten voor migranten, persvrijhe­id of holebirech­ten. Soros zou volgens oerconserv­atief Amerika achter alles zitten. Fox News, het favoriete tvkanaal van reactionai­r Amerika, zei bijvoorbee­ld openlijk dat de migrantenk­aravaan die momenteel vanuit CentraalAm­erika naar de VS trekt, gepland en gefinancie­rd is door de Democraten en Soros. Don Jr., de zoon van president Trump, herhaalde die insinuatie deze week nog op Twitter. Een woordvoerd­er van Soros zei dat de poging tot aanslag een gevolg was van het ‘giftige politieke milieu’.

Terreur = extreemrec­hts

Dat de verdachten in het extreemrec­htse milieu zitten (blanke supremacis­ten die zichzelf altright noemen), lijkt op het eerste gezicht dus plausibel. Maar op officiële verklaring­en is het wachten.

Zeker is dat terrorisme in de VS op dit moment een zaak is van extreemrec­hts, en niet van moslims. Van de 65 terreurdad­en die de VS in 2017 zagen waren er 37 te linken aan daders met openlijk racistisch­e, xenofobe, homofobe, ultranatio­nalistisch­e of fascistisc­he denkbeelde­n. Dat blijkt uit een analyse van de Global Terrorism Database. Elf kwamen uit extreemlin­kse hoek en radicale islamisten waren verantwoor­delijk voor zeven terreurdad­en. Extreemrec­htse terreur was het afgelopen decennium gemiddeld gezien ook dodelijker voor de omstanders.

Het Witte Huis veroordeel­de in een officiële reactie de ‘pogingen tot gewelddadi­ge aanvallen’ en sprak over ‘laffe terreurdad­en.’ Trump zelf hield gisteren een pleidooi voor eenheid. ‘Op momenten als deze moeten we ons verenigen. We moeten samenkomen en een duidelijke boodschap uitzenden’, zei hij.

 ??  ??
 ?? © Spencer Platt/afp ?? De bombrieven werden tijdig onderschep­t door de veiligheid­sdiensten.
© Spencer Platt/afp De bombrieven werden tijdig onderschep­t door de veiligheid­sdiensten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium