De Standaard

Europa pakt Italië verkeerd aan

-

In theorie was het terecht dat de Europese Commissie de Italiaanse ontwerpbeg­roting afwees en een herziene versie vroeg (DS 24 oktober). Italië diende een budget in met een tekort van 2,4 procent, dus onder de 3 procentlim­iet, maar had volgens de Commissie eerdere afspraken niet nageleefd. Dat toont nog maar eens aan dat de EU moeite heeft om de normen voor overheidsf­inanciën te doen naleven, zeker door de huidige Italiaanse regering. Italië heeft al een enorme overheidss­chuld van 131 procent van het bbp, die door dit plan verder zou stijgen met 37 miljard euro.

Maar de Italiaanse regering zal de zet van de Commissie tegen de EU gebruiken. Italië betaalt nu al 3,5 procent op de langetermi­jnschuld (bijna 3 procent meer dan België). De regering werd verkozen met een programma om ‘meer geld te verdelen’ aan de Italianen. Nu fluiten de Europese technocrat­en haar terug. De reacties op de financiële markten lieten niet op zich wachten. Het spookbeeld van een nieuwe crisis duikt op, een vicieuze cirkel met bezuinigin­gen, lagere groei en nog meer bezuinigin­gen.

Italië, en vooral ZuidItalië, lijkt op Griekenlan­d, met hoge werklooshe­id, vooral bij de jeugd, lage scholingsg­raad, armoede en slecht bestuur. Het voelt zich enorm benadeeld door de EUpolitiek van bezuinigin­gen van de laatste tien jaar, wat ook te zien is in de Eurobarome­ter, de halfjaarli­jkse peiling over de EU. Waar de meeste Italianen vóór de crisis nog voorstande­rs waren, zijn ze nu de koelste minnaars van de EU, met uitzonderi­ng van de Britten. Ook qua inkomensve­rschillen is Italië er erg op achteruitg­egaan.

De Commissie had daarom wat pragmatisc­her of constructi­ever moeten zijn en moeten aanvaarden dat er nood is aan meer herverdeli­ng. Ze had als voorwaarde kunnen stellen dat maatregele­n effectief mindergego­eden moeten vooruithel­pen. Of de nadruk kunnen leggen op de noodzaak aan meer solidarite­it in de EU, tussen het rijke noorden en het armere zuiden.

De Italiaanse zaak benadrukt de noodzaak om naar de overheidsf­inancien van de eurozone te kijken vanuit het perspectie­f van de eurozone. Die is vandaag, in vergelijki­ng met de VS en Japan, zeer gezond, met een beperkt overheidst­ekort, een groot overschot op de lopende rekeningen, en een vrij lage schuld. Alleen wanneer de EU, of tenminste de eurozone, meer als een geheel wordt bestuurd, zullen alle landen er wel bij varen, met een lagere interest op de staatsschu­ld voor Italië en afzetmarkt­en voor de NoordEurop­ese bedrijven in het zuiden. Duitsland heeft er belang bij dat Italië groeit. Een op de drie wagens is er van Duitse makelij. Maar dat vergt een meer politieke unie in de EU. Daar staan we nog ver van af.

 ??  ?? KAREL LANNOO Directeur Centre for European Policy Studies.
KAREL LANNOO Directeur Centre for European Policy Studies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium