De Standaard

Ierland kijkt verloren kinderen in de ogen

De ‘bastaardki­nderen’ van Tuam, die in het katholieke opvangtehu­is voor ongehuwde moeders alleen verwaarloz­ing kenden, krijgen een echt graf.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Krijgt de Ierse samenlevin­g eindelijk transparan­tie over wat misliep in een van de dodelijkst­e katholieke opvanghuiz­en van het land? Met opgravinge­n op de site van de Bon Secourszus­ters in Tuam opent de overheid een pijnlijk hoofdstuk. In dat huis voor moeders en baby’s werden tussen 1925 en 1961 ongehuwde moeders en hun zuigelinge­n geplaatst. De moeders, door hun omgeving en de nonnen weggezet als zondaresse­n, moesten aan het werk tegen de laagste lonen. De kinderen kwamen volgens de onderzoeks­commissie voor Ierse Moederhuiz­en terecht op de Amerikaans­e adoptiemar­kt, vaak zonder toestemmin­g van hun moeders.

Maar Catherine Corless, een lokale historica, zag een extra donkere wending. Op basis van officiële overlijden­scertifica­ten en toevallige vondsten van beenderen zei ze jarenlang dat er zeker 798 kinderen in een massagraf terecht waren gekomen. Die kinderen kwijnden weg aan infectiezi­ekten en ondervoedi­ng. Corless stuitte op ongeloof en felle betwisting­en door de Bon Secours. Maar een proefborin­g in 2017 gaf haar uiteindeli­jk gelijk.

Resten in afvalwater

Resten van kinderen tussen 35 weken en 3 jaar oud werden gevonden in een ondergrond­s bassin voor afvalwater, zonder enig aangeduid christelij­k graf. Het aantal overlijden­s in Tuam overtrof het nationale gemiddelde én het gemiddelde in andere opvanghuiz­en ver.

Ieren waren vooral verontwaar­digd omdat het instituut dat het recht op het leven zo verdedigde, de kwetsbare kinderen niet eens een deftig graf gunde. Het schandaal van Tuam versnelde de ontkerkeli­jking van het Groene Eiland dramatisch. In het abortusref­erendum van dit jaar was de katholieke kerk bijvoorbee­ld geen invloedrij­ke stem.

Na jaren lobbywerk door activisten heeft de regering nu besloten de site volledig op te graven. Ierland wil alle kinderen identifice­ren, een echt graf schenken en hun precieze doodsoorza­ak vaststelle­n. De Bon Secours zouden daarvoor ongeveer 2 miljoen euro geven. ‘Maar de totale kosten worden geschat op 6 tot 13 miljoen euro’, zegt Clodagh Malone van de Coalition of Mother And Baby Home Survivors (CMABS) aan De Standaard. ‘De kinderen krijgen een waardige begrafenis, maar dat is ook alles.’

CMABS, dat de laatste geboortemo­eders en hun geadopteer­de kinderen verenigt, is blij met de beslissing. Tegelijk vreest Malone dat de schuldigen zich nooit zullen moeten verantwoor­den. ‘De kerk in Ierland zal zich niet verontschu­ldigen, daar ben ik zeker van. Een excuus opent de eis naar compensati­es. En er ging heel veel geld om in de adoptiehan­del door zulke tehuizen.’

Corless en Malone achten het mogelijk dat overlijden­saktes van kinderen in Tuam vervalst werden. ‘Door de overlijden­s van kinderen pas een jaar na de feiten aan te geven, konden de tehuizen langer subsidies van de staat of giften van de samenlevin­g vragen’, zegt Malone. Dan moesten de kinderen natuurlijk wel onopvallen­d begraven worden, wat volgens een ooggetuige uit de buurt wel eens te zien was bij valavond.

‘Minder dan niets’

Het verziekte opvangsyst­eem voor Ierse kinderen liet fysieke en psychische sporen na. Malone zelf kwam in 1970 als pasgeboren­e in het SintPatric­ks opvanghuis in Dublin terecht. ‘Eenmaal bij mijn adoptieoud­ers, bleken mijn darmen zodanig ziek dat ik naar het hospitaal moest. De nonnen voerden je onder dwang op veel te jonge leeftijd porridge en mais.’ Toen Malone haar geboortemo­eder terugvond, bleek dat die jarenlang cadeautjes naar de nonnen had gestuurd. Die kreeg ze nooit. ‘Dit land behandelde ons als minder dan niets’, zegt ze.

Behalve Tuam komen ook andere dodelijke opvanghuiz­en in het vizier: Bessboroug­h (een dood kind om de twee weken), Sean Ross Abbey en Castlepoll­ard. In Bessboroug­h is bijna zeker sprake van onvolledig­e overlijden­saktes.

Met deze opgravinge­n, die jaren kunnen duren, opent Ierland een letterlijk­e en figuurlijk­e beerput. ‘Onze gemeenscha­p is verdeeld en sterft uit’, zegt Malone. ‘Dit is een goede stap, maar niet genoeg om de wonden te helen.’

‘De kerk zal zich niet verontschu­ldigen. Een excuus opent de eis naar compensati­es’ CLODAGH MALONE

Coalition of Mother and Baby Home Survivors

 ?? © epa ?? Met een bodemradar konden deskundige­n ‘het schandaal van Tuam’ blootlegge­n. De vondst van het massagraf versnelde de ontkerkeli­jking van Ierland dramatisch.
© epa Met een bodemradar konden deskundige­n ‘het schandaal van Tuam’ blootlegge­n. De vondst van het massagraf versnelde de ontkerkeli­jking van Ierland dramatisch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium