De Standaard

‘Een grote overwinnin­g op een notoir antiwerkne­mersbedrij­f’

De stakingen bij Ryanair zijn verleden tijd. Het bedrijf sloot een akkoord met de vakbonden. Volgend jaar is het Belgische arbeidsrec­ht van kracht.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I Na een hete zomer en een hete herfst bij Ryanair, waarbij de ene staking de andere opvolgde, is er witte rook voor de Belgische werknemers. De vliegmaats­chappij heeft een cao afgesloten met de christelij­ke vakbond LBCCNE, die op zijn eentje de hele syndicale delegatie van negen personen invult. Het akkoord zegt dat op 31 januari van volgend jaar het Belgische arbeidsrec­ht van toepassing zal zijn op alle Ryanairwer­knemers die in België gestatione­erd zijn.

‘Ryanair heeft een ongelofeli­jke bocht genomen’, zegt Hans Elsen van LBC. ‘Een jaar geleden had ik nooit gedacht dat we een cao zouden afsluiten en een personeels­vertegenwo­ordiging zouden hebben. Afgelopen zomer noemden ze onze eisen nog ridicuul en lachten ze ons uit.’

Volgens Elsen heeft Ryanair ‘gegokt en verloren’. Het bedrijf zou zich hebben miskeken op het draagvlak van de opeenvolge­nde stakingen, waarbij steeds meer Europese landen zich aansloten. Dat die impact hadden op het aantal boekingen, en dat de winst in de eerste jaarhelft met 7 procent zakte, wrong de maatschapp­ij de arm om.

De vakbondsma­n spreekt over ‘een zeer grote overwinnin­g’. ‘We hebben het meest notoire antiwerkne­mersbedrij­f verplicht om in dialoog te gaan. Nu kunnen gesprekken van start gaan zoals in elk normaal bedrijf.’

Ryanair zelf zegt in een mededeling dat het akkoord ‘de aanzienlij­ke vooruitgan­g aantoont die we boeken in het maken van afspraken met onze mensen in onze belangrijk­ste Europese landen’.

Succes niet zeker

‘Ryanair heeft een ongeloofli­jke bocht genomen. Afgelopen zomer noemden ze onze eisen nog ridicuul’ HANS ELSEN

Secretaris LBC

De nieuwe cao is nog maar de eerste stap. De echte onderhande­lingen, over loon en arbeidsvoo­rwaarden, moeten nog beginnen. Die beloven pittig te worden, want de huidige cao gaat alleen over mensen met een Ryanaircon tract, niet die met een Crewlinkof Workforcec­ontract, die in onderaanne­ming werken. Elsen maakt zich sterk dat Ryanair door de erkenning van het Belgisch arbeidsrec­ht verplicht zal zijn ook de Belgische regels rond uitzendarb­eid toe te passen en naar gelijke arbeidsvoo­rwaarden toe te werken.

‘Ryanair denkt dat ze er met dit akkoord zijn’, zegt Elsen. ‘Maar voor ons is dit slechts het beginpunt. Maar het is een grote stap vooruit. Voor het eerst is er een onderhande­lingskader om uit de malaise te raken. Of dat lukt? Dat weet ik nog niet.’

 ?? © afp ?? De stakingen hadden impact op het aantal boekingen bij Ryanair.
© afp De stakingen hadden impact op het aantal boekingen bij Ryanair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium