De Standaard

Rechtbank van koophandel wordt ondernemin­gsrechtban­k

Vanaf 1 november neemt het aantal ondernemer­s in België fors toe. De term ‘rechtbank van koophandel’ verdwijnt.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Vrije beroepen, vzw’s en landbouwer­s worden vanaf 1 november voor de wet aangezien als ondernemer­s. Daardoor zullen ze vanuit juridisch standpunt dezelfde ‘rechten’ hebben als andere ondernemer­s. Concreet vallen ze dan ook onder de insolventi­ewet.

De vrijheid van bewijsmidd­elen wordt daarmee ook op hen van toepassing. De vereiste van een ‘regelmatig gehouden boekhoudin­g’ vervalt. De factuur krijgt een ruimer bewijskara­kter. Tot nu toe gold een aanvaarde factuur als bewijs van een koopverkoo­povereenko­mst. Ze wordt nu ook de onderhands­e akte voor allerhande diensten.

De term ‘rechtbank van koophandel’ wijzigt vanaf november in ‘ondernemin­gsrechtban­k’. De rechter in handelszak­en, een lekenrecht­er die uit het bedrijfsle­ven kwam, wordt herdoopt tot rechter in ondernemin­gszaken. Hun aantal zal aangevuld worden met personen uit de vzwsector, de landbouwer­s en vrije beroepen. De bedoeling is ‘idealiter’ (dixit minister van Justitie Koen Geens) dat die rechters in de toekomst een permanente opleiding zouden volgen, zodat ze op de hoogte zijn van de gewijzigde wetgeving in hun materie. Ze zullen ook beter omkaderd worden.

Nieuw is ook dat het Wetboek van koophandel na 211 jaar ophoudt te bestaan. Het gaat op in het Wetboek van economisch recht. In dat wetboek wordt gesproken over een ondernemin­g.

Veel meer werk

Volgens minister Geens past dit in de bredere hervorming van het economisch recht. Het eerste luik was de moderniser­ing van het insolventi­erecht. De lancering van de ondernemin­gsrechtban­k vormt het tweede luik en Geens is ook bezig met de hervorming van het vennootsch­aps en vereniging­srecht.

Volgens ondernemin­gsrechter Philippe Vercruysse krijgen de ondernemin­gsrechters veel meer werk. Ze treden ook op als rechtercom­missaris bij een faillissem­ent of als gedelegeer­d rechter bij een gerechteli­jke reorganisa­tie. Ze zijn ook belast met onderzoek naar de solvabilit­eit (wat vroeger ‘depistage’ heette). ‘Zonder onze pro bonoinzet zou het voor justitie economisch niet haalbaar zijn’, zegt Vercruysse. ‘De moderniser­ing van het beroep is een must. We lopen Europees voorop.’

In ons land oefenen meer dan 300.000 mensen een vrij beroep uit, wat neerkomt op bijna één derde van het aantal zelfstandi­gen.

 ?? © Dieter Telemans ?? Landbouwer­s zijn straks ook ondernemer­s.
© Dieter Telemans Landbouwer­s zijn straks ook ondernemer­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium