De Standaard

Haatklimaa­t is niet (volledig) de schuld van Trump

De polariseri­ng in de Verenigde Staten neemt al jaren toe, merkt PETER VAN AELST. De bombrieven aan Hillary Clinton, Barack Obama en CNN zijn een nieuw dieptepunt.

-

De voorbije dagen gingen alle alarmbelle­n af bij de veiligheid­sdiensten in de Verenigde Staten. Mensen die kritisch zijn ten aanzien van politiek rechts en Trump kregen bombrieven toegestuur­d (DS 25 oktober). Niemand raakte gewond en voorlopig is er geen spoor van de dader. De gebeurteni­s zal dus allicht niet lang blijven nazinderen. Toch verdient het incident enige reflectie. Het is het zoveelste tragische hoogtepunt – of beter dieptepunt – van de polariseri­ng in de VS.

President Donald Trump veroordeel­de de daden meteen en riep op tot eenheid en meer hoffelijkh­eid in het publieke debat. Hij kroop even in de rol van staatsman die boven het gewoel staat. Erg geloofwaar­dig is dat niet. Met name omdat van enige zelfreflec­tie geen sprake was. Trump verlegde de afgelopen jaren persoonlij­k de grenzen van het fatsoen, maakte er een gewoonte van om tegenstand­ers te beledigen en zette zich de afgelopen weken ten volle in voor de campagne rond de parlements­verkiezing­en (midterms).

Lees even mee hoe zijn laatste email naar zijn aanhang klinkt: ‘Alles waar we voor staan als land staat bij deze verkiezing­en op het spel. De Democraten zullen een gewelddadi­g “benderegim­e” tot stand brengen (violent mob rule), een heksenjach­t organisere­n op iedereen die hen niet aanstaat, open grenzen instellen, “jobdodende” regelgevin­g invoeren, de grondwet aanvallen, belastinge­n verhogen, criminalit­eit verhogen, en zichzelf meer macht geven’. Politiek in de VS is nooit voor watjes geweest, maar wie dit leest zou voor minder denken dat een burgeroorl­og nabij is en het stilaan tijd is om zich te bewapenen. Toch is het niet correct om Trump volledig de schuld te geven voor de uit de hand gelopen situatie.

Rellen in Charlottes­ville

De politieke polariseri­ng is vooral in de VS sterk toegenomen en manifestee­rt zich de laatste jaren ook steeds duidelijke­r op het niveau van gewone burgers. Het gerenommee­rde Pew Research toont op basis van bevraginge­n aan dat kiezers zich steeds meer uitgesprok­en links of rechts opstellen. Midden jaren 90 stond de gemiddelde Republikei­nse kiezer op ideologisc­h vlak niet ver af van de gemiddelde Democratis­che kiezer. Kandidaten probeerden de ‘middelste’ kiezer te overtuigen en zo mensen uit beide kampen aan zich te binden. In de jaren 2000 gingen steeds meer kiezers zich meer links (liberal) of meer rechts (conservati­ve) van het midden opstellen. In 2014, voor er sprake was van politicus Trump, slonk het aantal kiezers in het centrum al sterk. Sindsdien is het midden van het politieke spectrum verder verdampt.

Die verschuivi­ng leidde ertoe dat over het hele land de Democraten meer uitgesprok­en linkse kandidaten naar voren hebben geschoven voor de midterms, en de Republikei­nen meer rechtse kandidaten. Op zich is dat niet erg, zo valt er nu echt iets te kiezen. Maar door het meerderhei­dssysteem is er na de verkiezing­en één winnaar en één verliezer, en is van een compromis of verzoening tussen beiden geen sprake.

Maar de polariseri­ng uit zich ook op het niveau van gewone kiezers. Mensen met verschille­nde politieke opvattinge­n gaan elkaar steeds meer mijden en zich terugtrekk­en in veilige havens van gelijkgezi­nden. De aversie ten aanzien van het andere kamp neemt zichtbaar toe, niet alleen online en in het nieuws, maar ook in het dagelijkse leven. Er waren de beruchte rellen in Charlottes­ville in augustus van vorig jaar, waarbij een extreemrec­htse man inreed op tegenbetog­ers. President Trump veroordeel­de de aanval scherp, maar was terughoude­nd om de nationalis­tische en racistisch­e betogers met de vinger te wijzen.

De fysieke afkeer van de tegenstand­er uit zich ook in het linkse kamp. De laatste maanden werden verschille­nde medewerker­s van het Witte Huis in restaurant­s lastig gevallen of zelfs de deur gewezen. Niets schokkends, maar wel behoorlijk ongepast. Heel wat tragischer was het incident in juni 2017, waarbij Republikei­ns congreslid Steve Scalise zwaargewon­d raakte bij een aanval van een linkse activist. Dat soort voorvallen leidt steeds tot korte momenten van reflectie en een oproep tot eenheid, maar enkele dagen later wordt het vuur van de partijstri­jd weer opgepookt.

Beklad met rode verf

Onvermijde­lijk volgt de vraag: hoe ver zijn we in België van dit soort toestanden verwijderd? Heel ver, is mijn standaarda­ntwoord. Ons politieke systeem stimuleert overleg en compromisv­orming, onze campagnes zijn minder negatief, en we hebben geen Trump. Toch ben ik behoorlijk geschrokke­n van enkele incidenten tijdens de laatste verkiezing­scampagne.

De campagnebu­s van NVApolitic­us Lorin Parys werd in brand gestoken en het NVAhoofdkw­artier werd beklad met rode verf en de slogan ‘Mawda, killed by NVA politics’. Bei de vandalisti­sche acties konden rekenen op algemene afkeur over de partijgren­zen heen. Dat deze acties NVApolitic­i ergeren en hun woede opwekken, is normaal. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) veroordeel­de de actie op Twitter, maar vond het ook nodig om eraan toe te voegen: ‘Links mag alles’.

Dat laatste speelt in op het gevoel dat leeft bij een deel van de achterban. Dat journalist­en, politici en intellectu­elen streng zijn voor acties van (extreem)rechts, en milder voor (extreem)links. De uitspraak suggereert dat er maar twee groepen zijn in onze samenlevin­g, links en rechts. Gelukkig is dat niet zo. Laten we de diversitei­t aan meningen koesteren en weg blijven van de polariseri­ng die de democratie in de VS ondergraaf­t.

Mensen met verschille­nde politieke opvattinge­n gaan elkaar mijden en zich terugtrekk­en in veilige havens van gelijkgezi­nden

 ?? © Kevin Coombs /reuters ?? Leden van de ontmijning­sdienst aan het Time Warnergebo­uw in New York, waar CNN gevestigd is.
© Kevin Coombs /reuters Leden van de ontmijning­sdienst aan het Time Warnergebo­uw in New York, waar CNN gevestigd is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium