De Standaard

Mee te doen?

-

waarin de F35 wordt getest, gaan bijvoorbee­ld over een nakende Chinese inname van Taiwan. Een andere voor de hand liggende tegenstand­er is de Russische luchtmacht. De F35 moet dan bijvoorbee­ld in staat zijn om de Russische luchtverde­diging te ontwijken, zodat kernwapens in vijandig gebied gedropt kunnen worden. Wat we ons waarschijn­lijk nog het gemakkelij­kst voor de geest kun nen halen, is dat de nieuwe gevechtsvl­iegtuigen ingezet zullen worden zoals de oude. Zijn dit werkelijk de scenario’s waar de regering op voorbereid wil zijn?

Onze regering kiest ervoor om miljarden belastingg­eld uit te geven aan een vliegtuig vol technische problemen, om zo tegemoet te komen aan de doelstelli­ngen van de Navo. Ze kiest voor een strategisc­h partnersch­ap met de VS, want dit vliegtuig kunnen we alleen in de lucht houden zolang de Amerikanen voor ons het onderhoud (willen) doen. Met de aankoop legt ze zich neer bij de rol van onderaanne­mer die ze de laatste jaren heeft gespeeld in de militaire interventi­es in Afghanista­n, Libië, Irak en Syrië. Interventi­es die nochtans vooral puin, vluchtelin­gen en slachtoffe­rs hebben achtergela­ten. Maak u dus geen illusies. Deze aankoop dient vele doelen, maar een duurzaam antwoord bieden op de uitdaginge­n voor uw en mijn veiligheid is er daar geen van.

Wanneer België bombardeer­t in Libië of Irak, zal het niet meer zijn dan een onderaanne­mer in een operatie van de Navo of de VS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium