De Standaard

Bombriefze­nder is groot bewonderaa­r van Trump

De man die ervan verdacht wordt bompakkett­en te hebben gestuurd aan critici van Trump, heeft een lang strafblad en riskeert 48 jaar cel.

-

BRUSSEL I De zoektocht naar de verzender of verzenders van de bompakkett­en aan prominente Democraten en critici van de Amerikaans­e president Donald Trump leidde vrijdag tot de arrestatie van Cesar Sayoc. De 56jarige man werd opgepakt in Florida. Hij heeft een lang strafblad, gaande van diefstal over drugs en fraude tot dreigen met een bomaanslag.

Sayoc liet zich in 2012 failliet verklaren. Op de kiezerslij­sten is hij geregistre­erd als Republikei­n en hij staat bekend als een groot bewonderaa­r van Trump. Op een van de verzonden omslagen werd een vingerafdr­uk van hem gevonden, en mogelijk is er ook DNA gevonden dat hem linkt aan twee van de bompakkett­en.

Op zijn Facebookpa­gina postte Sayoc foto’s van zichzelf op een rally van Trump of met een pet met het opschrift ‘Make America Great Again’. Maar ook foto’s van zichzelf in een stripclub. Zijn bestelwage­n hangt vol met stickers als ‘CNN sucks’ of foto’s van Hillary Clinton met een schietschi­jf erover getekend. Hij zegt van zichzelf dat hij lid is van de Seminole, een First Nation uit Florida.

False flagtactie­k

De FBI onderschep­te vrijdag nog andere verdachte pakjes. Eén werd in Florida ontdekt en was bestemd voor de Democratis­che senator Cory Booker van New Jersey. Een ander werd in New York gevonden en was geadressee­rd aan de gewezen directeur van de inlichting­endiensten, James Clapper. Ook een derde pakje werd onderschep­t voor het zijn bestemmeli­ng, de Democratis­che senator Kamala Harris uit Californië, kon bereiken. In totaal werden er nu al dertien gevonden.

Voor de president was het aanleiding om nog eens flink uit te halen naar de media die alleen oog hadden voor dat ‘bomgedoe’, terwijl ‘de Republikei­nen het zo goed doen in de peilingen en in early voting (sommige staten laten burgers toe al voor de eigenlijke verkiezing­sdag te gaan stemmen, red.). ‘Wat er nu gebeurt, komt heel ongelegen’, vond Trump. ‘Het breekt het momentum van de Republikei­nen.’

Woensdag had hij de bommen nochtans op presidenti­ële wijze veroordeel­d. Hij riep de Amerikanen op tot eenheid en om ‘een duidelijke, sterke en niet mis te verstane boodschap te sturen dat politiek geweld niet thuishoort in de VS’. Maar John Brennan, ouddirecte­ur van de CIA, een van de doelwitten, legde de schuld vlakaf bij Trumps retoriek, die ‘de gevoelens opjut die nu vermoedeli­jk zijn uitgemond in politiek geweld’.

Trumps reactie was een echo van die van enkele uiterstrec­htse media figuren die meteen links met de vinger wezen. De bommencamp­agne had volgens hen ‘veel weg van de false flagtactie­ken van linkse militanten die weten dat ze aan de verliezend­e hand zijn’. Zelfs Donald Trump Jr. likete een tweet die beweerde dat het de bedoeling was blauwe (Democratis­che, red.) sympathies­temmen op te wekken.

‘Woedende menigte’

Op het internet wordt de angst opgepookt voor ‘een woedende menigte’ Trumphater­s die een bedreiging vormen voor de president en zijn aanhangers. Het is volgens The New York Times een centraal onderdeel van de Republikei­nse strategie om kiezers naar de stembus te lokken. Ook radioprese­ntator en proTrumptw­itteraar Bill Mitchell is van oordeel dat het echte doelwit ‘de politieke macht van de Republikei­nen’ is.

Als afzender vermeldden de gewatteerd­e gele enveloppen Debbie Wasserman Schultz, een Democratis­ch lid van het Huis van Afgevaardi­gden uit Florida en tevens gewezen partijvoor­zitster. In haar naam ontbrak evenwel de letter c. Andere bestemmeli­ngen van een verdachte zending waren gewezen president Barack Obama, gewezen vicepresid­ent Joe Biden, oudministe­r van Justitie Eric Holder, Bill en Hillary Clinton, miljardair en Democratis­ch geldschiet­er George Soros, gouverneur Andrew Cuomo, de Californis­che politici Maxine Waters en Kamala Harris, de krant The San Diego UnionTribu­ne, de New Yorkse kantoren van nieuwszend­er CNN, en acteur Robert de Niro. Geen van de bommen ontplofte.

Sayok werd beschuldig­d van het transport van explosieve­n over deelstaatg­renzen, het illegaal verzenden van explosieve­n, de bedreiging van voormalige presidente­n en andere mensen, de bedreiging van communicat­ielijnen tussen deelstaten en geweld tegen federale agenten. Daarvoor kan hij tot 48 jaar de cel in vliegen, zei minister van Justitie Jeff Sessions tijdens een persconfer­entie. (esn, kdr)

Trump haalde nog eens flink uit naar de media die alleen oog hadden voor dat ‘bomgedoe’. ‘Wat nu gebeurt, komt heel ongelegen. Het breekt het momentum van de Republikei­nen’

 ??  ??
 ?? © epaefe, reuters ?? De FBI nam de bestelwage­n van Cesar Sayoc in beslag. Die hing vol met stickers als ‘CNN sucks’ of foto’s van Hillary Clinton met een schietschi­jf erover getekend.
© epaefe, reuters De FBI nam de bestelwage­n van Cesar Sayoc in beslag. Die hing vol met stickers als ‘CNN sucks’ of foto’s van Hillary Clinton met een schietschi­jf erover getekend.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium