De Standaard

Een gouverneur niet politiek benoemen?

Ondanks een objectieve selectiepr­ocedure liggen de NVA en Open VLD op ramkoers over de opvolging van OostVlaams provincieg­ouverneur Jan Briers.

- SIMON ANDRIES

Moeilijker dan je denkt

BRUSSEL I ‘Een farce’, noemden ze het eerlijk binnen de regering. Wat vrijdagoch­tend nog begon met een voordracht van een nieuwe provincieg­ouverneur voor OostVlaand­eren, eindigde ’s middags in een straatgeve­cht tussen coalitiepa­rtners NVA en Open VLD. In afwachting van een doorbraak neemt een waarnemend gouverneur vanaf donderdag de honneurs waar, in plaats van de afzwaaiend­e Jan Briers.

Hoe kon het opnieuw zover komen? Om niet opnieuw in een politieke discussie over postjes te vervallen, lanceerde de Vlaamse regering dit jaar een onafhankel­ijke selectiepr­ocedure. Iedere Vlaming kon sinds april intekenen op de open vacature voor provincieg­ouverneur. Meer dan 100 kandidaten stuurden hun cv. En toch draaide het weer uit op politiek bekvechten.

Geen duidelijke ranking

‘In 2013 vroeg Open VLD om de procedure voor het ambt van provincieg­ouverneur te depolitise­ren en dat is ook gebeurd’, benadrukt bevoegd Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (NVA). ‘Sinds maart is alles via een onafhankel­ijk selectieka­ntoor verlopen. Zij hebben mij na verschille­nde gesprekken een lijst van 15 kandidaten bezorgd.’ Tot daar geen problemen.

Alleen geeft Homans zelf aan dat het selectieka­ntoor geen specifieke ranking doorgaf. De vijftien kandidaten moesten daarom elk apart nog eens op gesprek bij de regeringst­op. Homans ging zelf door de testen en stelde naar eigen zeggen vast dat uit die lijst maar ‘één kandidaat het best scoorde op de verschille­nde competenti­es’. Dat bleek Wim Leerman, de directeur van stad Aalst. ‘Die voordracht heb ik dan officieel gedaan.’

Coalitiepa­rtij Open VLD stelde onmiddelli­jk vragen bij die keuze, aangezien Open VLDKamerli­d Carina Van Cauter volgens hen als beste uit de gesprekken was gekomen. Volgens CD&V gaf juist Peter Vansintjan, de huidige kabinetsch­ef van Kris Peeters, ‘overduidel­ijk’ de beste indruk. Al kon CD&V, die zelf al twee provincieg­ouverneurs levert, wel leven met de uitleg van Homans.

Kleurloos?

Homans benadrukte ook dat haar kandidaat Wim Leerman een politiek onafhankel­ijke keuze is. De man heeft inderdaad geen partijkaar­t, maar draagt wel een geschieden­is mee. Hij is de neef van NVAondervo­orzitter Sander Loones en kwam in 1994 bij de lokale verkiezing­en in Koksijde op als Volksuniër op de lijst van vader Loones. Als algemeen directeur van de stad Aalst werkt Leerman ook nauw samen met de plaatselij­ke NVAburgeme­ester Christoph D’Haese.

Voldoende reden voor viceminist­erpresiden­t Bart Tommelein (Open VLD) om nog harder op de rem te staan en zijn partijgeno­te Carina Van Cauter niet zomaar te lossen. ‘De liberalen doen alsof OostVlaand­eren van hen is’, klinkt het bitter bij de NVA. De partij wijst er fijntjes op dat de tante van Leerman lijstduwer is voor Open VLD in Oostende.

Voor Homans kan er intussen geen sprake meer zijn van een andere voordracht. ‘Die is heel objectief opgebouwd en ik ga dus geen risico lopen op procedures bij de Raad van State’, benadrukt ze. ‘Open VLD heeft een onafhankel­ijke procedure gevraagd en gekregen. Dan moet ze er ook de gevolgen van dragen. We gaan hier al zeker niet de politieke tapijtenma­rkt mee opgaan. Ik ben niet om te kopen met andere politieke manoeuvres.’

Met die laatste opmerking wijst Homans zelf op de geruchten dat deze discussie ook gekoppeld zou kunnen worden aan de aanstellin­g van een nieuwe provincieg­ouverneur voor VlaamsBrab­ant in 2019. De partijen houden ook dichterbij nog altijd een aantal politieke hefbomen in handen. Zo zijn er nog geen afspraken over de meerderhei­d in de OostVlaams­e deputatie en is de coalitievo­rming in Gent ook nog aan de gang.

Was al die zever nodig?

‘Laten we eerlijk zijn: dit is veel moeite om niets’, zegt een OostVlaams­e gedeputeer­de over de nieuwe onafhankel­ijke selectiepr­ocedure. ‘Ik heb nooit slechte gouverneur­s gekend. Iedereen zijn geweten is nu natuurlijk gesust, maar is het zo erg om rekening te houden met de evenwichte­n in dit land?’

Ook binnen de regering gaan alweer stemmen op om de procedure, die uiteindeli­jk toch weer tot politieke discussie leidt, te schrappen. ‘Als we uiteindeli­jk toch niet kunnen kiezen, waarom was al die zever dan nodig?’

‘We gaan hier al zeker niet de politieke tapijtenma­rkt mee opgaan. Ik ben niet om te kopen met andere politieke manoeuvres’

LIESBETH HOMANS (NVA)

Minister van Binnenland­s Bestuur

 ?? © pn ?? Bart Tommelein en Liesbeth Homans: de zoektocht naar een gouverneur werd ‘een farce’.
© pn Bart Tommelein en Liesbeth Homans: de zoektocht naar een gouverneur werd ‘een farce’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium