De Standaard

Trein tot een halfuur vertraging? Geen terugbetal­ing

Volgens de voorlopige beheersove­reenkomst van de NMBS zouden vertraging­en tot een halfuur reizigers geen compensati­e meer opleveren.

-

BRUSSEL I Vraag pendelaars op sommige treinlijne­n – zoals BrusselAnt­werpenCent­raal – hoe vaak ze vertraging hebben en de kans is groot dat ze ‘dagelijks’ antwoorden. Hebben de reizigers in een periode van zes maanden minimaal twintig vertraging­en van meer dan 15 minuten? Of hebben ze er minimaal tien van meer dan een halfuur? Dan komen de pendelaars in aanmerking voor een ‘compensati­e voor herhaalde vertraging’. Maar mogelijk niet lang meer.

In de voorlopige versie van de nieuwe beheersove­reenkomst voor de NMBS zijn alle compensati­es voor minder dan dertig minuten weggesnoei­d. Net die vertraging­en komen het vaakst voor. Dat raakt een gevoelige snaar bij de reizigerso­rganisatie­s TreinTramB­us en haar Franstalig­e tegenhange­r Navetteurs.be.

Uit recente cijfers van de spoormaats­chappij blijkt dat de stiptheid van de treinen in sep tember een nieuw dieptepunt bereikte. Slechts 84 procent van de treinen reed toen op tijd. De regering legt nochtans een streefcijf­er van 92 procent op.

‘Gebrek aan ambitie’

‘De federale regering lijkt in de nieuwe beheersove­reenkomst genoegen te nemen met de slechte stiptheid’, zegt Gianni Tabbone, woordvoerd­er van Navetteurs.be. ‘Ze bestraft de reiziger nog meer door het compensati­esysteem te vermindere­n.’ De reizigerso­rganisatie­s klagen het gebrek aan ambitie aan van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Het principe ‘de klant is koning’ is, volgens hen, verder weg dan ooit. Ook de consumente­norganisat­ie Test Aankoop schaart zich achter die kritiek.

De NMBS wenste niet te reageren aangezien de beheersove­reenkomst nog niet is goedgekeur­d. Die lokte de voorbije weken al negatieve reacties uit. Eerst werd de spoormaats­chappij teruggeflo­ten toen ze verkondigd­e dat fietsen tijdens de spitsuren niet meer op treinen mogen. Daarna ging ceo Sophie Dutordoir in de clinch met de regering toen ze verkondigd­e dat treinbegel­eiders niet zouden worden geschrapt. (myde)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium