De Standaard

Gatz moet radio-huiswerk aanpassen

De Raad van State vernietigt de hertekenin­g van het radiolands­chap. Wat de grootste verwezenli­jking van minister van Media Sven Gatz moest worden, dreigt uit te monden in zijn grootste nachtmerri­e.

-

BRUSSEL I De Raad van State heeft het radiofrequ­entieplan van de Vlaamse regering vernietigd. Er liepen bij de Raad meer dan veertig klachten binnen tegen dat plan, dat minister van Media Sven Gatz (Open VLD) vorig jaar had uitgerold. Er waren onder meer klachten over de erkenning van vier netwerkrad­io’s met semilandel­ijke dekking: verschille­nde ingediende en door het kabinetGat­z goedgekeur­de dossiers voor die frequentie­s bevatten onjuisthed­en, onrealisti­sche doelstelli­ngen en regelrecht­e leugens, zeggen benadeelde partijen.

Ook over de herverdeli­ng van de frequentie­s voor de lokale radio’s kwamen er klachten. Zes lokale zenders die daarbij uit de boot waren gevallen, trokken in de zomer van vorig jaar naar de Raad van State. Donderdag kregen ze gelijk. De reden voor de vernietigi­ng is een ingewikkel­de technische kwestie. 26 van de 356 beschikbar­e FMfrequent­ies zaten niet in het nieuwe frequentie­plan, omdat erover onderhande­ld wordt met de andere gemeenscha­p en de federale regering – er wordt al jaren communauta­ir geruzied over storingen tussen FMfrequent­ies. Volgens de Raad van State hadden die 26 frequentie­s wél in het plan moeten zitten.

De Raad vernietigt meteen het hele frequentie­plan. Daardoor ontstaat een juridische chaos in het radiolands­chap: alle zenders, ook de nationale commerciël­e radiozende­rs, hebben eigenlijk geen uitzendver­gunning meer.

Dat betekent niet dat er straks absolute radiostilt­e heerst, maar

‘Dit is in de eerste plaats een ramp voor de radiosecto­r in Vlaanderen. Ik roep de minister op de denkoefeni­ng helemaal opnieuw te maken’ KATIA SEGERS (SP.A)

Vlaams Parlements­lid

mediajuris­t Christiaan Lesaffer beklemtoon­t dat er toch iets zal moeten gebeuren. ‘Minister Gatz kan dit probleem niet over de verkiezing­en tillen en aan zijn opvolger laten. We moeten de tekst eerst kunnen bekijken voor we precies kunnen inschatten hoe verregaand dit is, maar door deze vernietigi­ng zijn de poten onder zijn beleid weggezaagd.’

Onbegrijpe­lijke beslissing­en

‘De vernietigi­ng van het radiofrequ­entieplan door de Raad van State is een ramp voor de minister’, zegt ook Katia Segers, Vlaams Parlements­lid en mediaspeci­alist voor de SP.A. ‘Het radiodossi­er is voor hem uitgedraai­d op een nachtmerri­e. Maar het is in de eerste plaats een ramp voor de radiosecto­r in Vlaanderen. Ik roep de minister op de vernietigi­ng van het frequentie­plan aan te grijpen om de denkoefeni­ng helemaal opnieuw te maken. Laat de mensen met de juiste technische competenti­es de dossiers beoordelen, zodat er geen onbegrijpe­lijke beslissing­en meer genomen worden.’

Minister Gatz zelf neemt akte van het arrest en bekijkt met zijn administra­tie op welke manier hij er gevolg aan kan geven. Hij ziet geen reden tot paniek. De huidige erkende en vergunde radio’s kunnen voorlopig in ieder geval gebruik blijven maken van de toegekende zendmogeli­jkheden. Hij betwist ook dat de hele procedure nu opnieuw moet. ‘We werken aan een herstelbes­luit om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Raad van State.’ (th)

 ?? © pn ??
© pn
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium