De Standaard

Een goed leven is … complex

- SARAH VANKERSSCH­AEVER

Wat is een goed leven? Volgens beleidsmak­ers: een leven met een menswaardi­g inkomen. Volgens het Nationaal Geluksonde­rzoek: een gelukkig leven. Vier universite­iten denken het nu te kunnen vertellen, na vier jaar gezamenlij­k onderzoek.

BRUSSEL I Geluk. Daar ligt het. Vijf letters, glibberig als een pas gevangen zeeduivel (de vis van het jaar). Sinds enkele jaren maken beleidsmak­ers er jacht op, want de consensus groeit dat je met data over inkomen alleen weinig weet over iemands welzijn. Een rijk persoon kan namelijk met chronische gezondheid­sproblemen kampen en iemand met een lager inkomen kan gelukkig zijn dankzij een grote vriendenkr­ing. Kortom: met objectieve gegevens over materiële welvaart krijg je nog geen helder beeld van ons algemeen welzijn. En dat is nochtans cruciaal om te weten op wie je het beleid moet afstemmen.

In maart 2018 sprong de UGent in die lacune met het eenjarige Nationaal Geluksonde­rzoek, geleid door geluksprof­essor Lieven Annemans. Met de hulp van 3.770 Belgen gaat het op zoek naar antwoorden op vragen zoals ‘wat maakt of kraakt ons geluk’? En wie zijn gelukkiger: mannen of vrouwen?

Vier universite­iten – KU Leu ven, Universite­it Antwerpen, UC Louvain en ULB – doen nu haasjeover en presentere­n de resultaten van hun vierjarig onderzoek in de publicatie Wat heet dan gelukkig zijn? (Garant). ‘De huidige geluksonde­rzoeken zijn volgens ons niet toereikend’, zegt econoom Frederic Vermeulen (KU Leuven). ‘Er is zoveel wat je geluk mee bepaalt dat de mensen die als minst tevreden uit die bevraginge­n komen, niet noodzakeli­jk degenen zijn met de slechtste levensomst­andigheden.’ Geluksonde­rzoek kent dus veel valkuilen en die willen de onderzoeke­rs eruit.

Introvert = minst gelukkig

Stel dat u morgen wakker wordt in een nieuw leven: u hebt een persoonlij­ke consumptie (alle uitgaven, behalve de woning) van 1.000 euro per maand en bent verder kerngezond. Hoe gelukkig schat u uzelf in op een schaal van nul tot tien? ‘We legden dit en nog twee andere scenario’s voor aan de 3.000 Belgen die we bevroegen’, zegt sociaal econoom Koen Decancq (UAntwerpen). ‘Hoogopgele­iden bleken opmerkelij­k minder tevreden dan laagopgele­iden in hetzelfde scenario. Dat komt omdat hoogopgele­iden doorgaans hogere verwachtin­gen hebben.’

De opleidings­graad is daarmee een van de factoren die mee bepalen hoe gelukkig iemand zichzelf inschat. Net als persoonlij­kheidskenm­erken, zoals introverti­e. Decancq: ‘Dat is belangrijk om te weten omdat ze de resultaten beïnvloede­n, terwijl het niet de bedoeling kan zijn dat je het beleid afstemt op introverte hoogopgele­iden, omdat zij als minst gelukkigen uit de bus komen.’

In de nieuwe methode die de vier universite­iten voorstelle­n om welzijn te meten, houdt men bovendien rekening met wat mensen zelf belangrijk vinden. Afhankelij­k van hoeveel inkomen personen bereid zijn op te geven in ruil voor een betere gezondheid, job of woonst, konden ze eigen klemtonen leggen, volgens hun visie van wat een goed leven is. Frederic Vermeulen (KU Leuven): ‘Alleen zo kun je in een maatstaf van welzijn meenemen of iemand gezondheid­sproblemen heeft of armoedig woont.’

‘De mensen die als minst tevreden uit bevraginge­n komen, zijn niet noodzakeli­jk degenen met de slechtste levensomst­andigheden’ FREDERIC VERMEULEN Econoom (KU Leuven)

 ?? © reuters, James Sparshatt ?? Geluk:
© reuters, James Sparshatt Geluk:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium