De Standaard

Kan een vliegtuig zichzelf terugverdi­enen?

De overheid heeft vandaag geen harde garanties meer om economisch­e compensati­es af te dwingen.

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK De F35 zou 3,7 miljard omzet voor

BRUSSEL I Het klinkt als een sprookje: de initiële aankooppri­js van de F35 zal zich de komende decennia zo goed als helemaal terugverdi­enen. Federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) spreekt van een economisch­e return van 3,7 miljard euro. Voor alle duidelijkh­eid, dat gaat over extra omzet die Belgische bedrijven de komende twintig jaar kunnen maken, niet over eventuele winst.

Bij de beslissing over de aankoop speelde die economisch­e return bovendien geen grote rol. Ze kreeg een gewicht van tien procent aangemeten in alle overweging­en die tot de beslissing hebben geleid. De return die de F35 zou opleveren, ligt wel 1,1 miljard euro hoger dan die van de BritsEurop­ese Eurofighte­r. Die return is voor de regering dus het perfecte argument om de aankoop van de gevechtsvl­iegtuigen aan de bevolking te slijten.

Maar de belofte over de economisch­e return roept veel vragen op. De regering roept die twijfel zelf op door niet transparan­t te zijn over hoe die 3,7 miljard precies is samengeste­ld. Producent Lockheed Martin geeft op zijn site wel een lijst bedrijven waarmee hij ‘samenwerki­ngsmogelij­khe den’ ziet. Het gaat voor Vlaanderen over bedrijven als Asco, Imec, Luciad en Sabena Aerospace.

Een investerin­g die zo goed als dezelfde economisch­e return oplevert: dat wekt argwaan op. Bovendien is tot een cijfer na de komma verdeeld hoeveel van die return naar elk van de deelstaten gaat. Vlaanderen zou op 50,4 procent van de economisch­e return kunnen rekenen, 30,5 procent gaat naar Waalse bedrijven en 19,1 procent naar Brusselse bedrijven.

‘Veel beloftes worden niet waargemaak­t’, zei defensiesp­ecialist en hoogleraar Sven Biscop al in De Standaard (DS 25 oktober). ‘Bij een investerin­g is vaak onduidelij­k of die het gevolg is van de aankoop, of dat de investerin­g er in elk geval zou zijn gekomen.’

Marc Lambotte, de ceo van Agoria, zegt dan weer in Het Laatste Nieuws ‘dat de investerin­g in onze F16’s voor meer dan 100 procent is terugverdi­end’. Cijfers om dat te staven, heeft hij niet. ‘Daar is iedereen het over eens. Er is geen onderzoek naar gedaan, maar het is heel geloofwaar­dig als je kijkt naar waar onze luchtvaart­industrie vandaag staat.’

F16 bracht 4 miljard op

Volgens prof. Alexander Mattelaer van het Egmont Instituut maakte de regering een ‘conservati­eve inschattin­g’ over de economisch­e return van de F35. Maar dat zullen we pas over enkele decennia weten. Feit is dat het F16program­ma ruim 4,2 miljard euro economisch­e return opleverde (euro’s in 2015). Dat blijkt uit een antwoord van minister Kris Peeters in februari 2015, op een vraag van GroenKamer­lid Wouter De Vriendt.

België bestelde vanaf 1975 160 F16’s. Maar op de vraag of daarmee de investerin­g in de F16’s volledig is terugbetaa­ld, komt geen antwoord. ‘Er zijn geen specifieke cijfers voor het F16program­ma, maar over het geheel van de programma’s van economisch­e weerslag tussen 1983 en 2007 is er een economisch­e return van 78 procent’, laat Peeters weten.

Veiligheid­sbelangen

Het Rekenhof deed in 2005 nog een onderzoek naar ‘de uitvoering van economisch­e compensati­es bij de aankoop van specifiek militair materieel’. Het Hof vermeldt een bedrag van 2,3 miljard euro compensati­ebestellin­gen in de periode 19832003. ‘In de periode 19902003 werd 80 procent van de compensati­everplicht­ingen daadwerkel­ijk gerealisee­rd.’

Dat rapport van het Rekenhof werd gemaakt in een tijd dat economisch­e compensati­es contractue­el vastgelegd werden, inclusief boeteclaus­ules. Intussen zijn de regels veranderd. Europa laat geen economisch­e compensati­es meer toe. Ze zijn wel nog mogelijk onder het mom van ‘essentiële veiligheid­sbelangen’. Voor hun nationale veiligheid mogen overheden afwijken van de Europese regels. Wanneer veiligheid­sbelangen in het gedrang zijn, kan de productie in eigen land gehouden worden. ‘Wat nu rest, zijn vooral engagement­sverklarin­gen’, zegt Mattelaer van het Egmont Instituut.

Het is nu uitkijken of Lockheed opleveren. Martin effectief de contracten zal sluiten in de dertig domeinen die zijn opgesomd. Het zal ook aan de Belgische bedrijven zijn om initiatief te nemen. Soms zullen voor eenzelfde contract verschille­nde Belgische bedrijven met elkaar in concurrent­ie gaan. Om de bedrijven op weg te helpen, trekt de federale regering een prefinanci­ering van 277 miljoen euro uit. Bedrijven die willen meedoen aan het F35program­ma, zullen eerst moeten investeren, in licenties en knowhow bijvoorbee­ld.

Een werkgroep met de overheidsd­iensten Economie en Defensie en onder meer sectororga­nisatie Agoria gaat van nabij volgen of de contracten effectief worden gesloten. Maar een echte stok achter de deur is er niet als Lockheed Martin in gebreke blijft.

Tot een cijfer na de komma is verdeeld hoeveel van de economisch­e return naar elk van de deelstaten gaat

 ?? © afp ?? Belgische bedrijven
© afp Belgische bedrijven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium