De Standaard

BAD IS STRONGER THAN GOOD

- Ruben Mooijman

‘Koers AB InBev vertienvou­digd.’ Een artikel met die kop is nooit in deze krant verschenen. Nochtans was daar aanleiding toe op 22 januari 2015. Toen bereikte de slotkoers van de brouwer een peil van 103,65 euro. Ruim het tienvoudig­e van het dieptepunt van zes jaar eerder. Op 24 november 2008 was een aandeel maar 10,32 euro waard.

Een vertienvou­diging in zeven jaar tijd is geen geringe prestatie. Toch is het arti kel nooit verschenen. Het is aan onze aandacht ontsnapt, omdat de stijging van de beurskoers een normaal gegeven was geworden. Dan kom je minder snel op het idee om het exacte moment van vertienvou­diging in de gaten te houden. De halvering van de koers in de afgelopen drie jaar daarentege­n was deze week wel goed voor een groot artikel.

Zo verschijne­n er evenmin ooit artikels die melden dat er weer voor zoveel miljard beurswaard­e geschapen is. Het tegendeel wel, daar gebruiken we het woord ‘verdampt’ voor. Miljarden die verdampen: dat is spectacula­ir nieuws. Je ziet het als het ware voor je: stapels bankbiljet­ten die als bij toverslag veranderen in een wolkje stoom, dat op zijn beurt dan weer na enkele seconden onzichtbaa­r is geworden. Wauw!

Toch gebeurt het veel vaker dat er miljarden worden geschapen (ik kan helaas geen beter woord verzinnen) dan dat er verdampen. Maar een stijgende beurs is geen nieuws. Een dalende beurs wel. Zodra de aandelen naar beneden kukelen, wordt er ruimte vrijgemaak­t op de voorpagina’s en in de televisiej­ournaals. Maar dat er dag in dag uit, jaar in jaar uit, vanuit het niets waarde wordt geschapen, dat is eigenlijk veel spectacula­irder.

Die focus op negatief beursnieuw­s draagt wel bij aan het beeld van de beurs als een gevaarlijk oord, waar achter elke hoek het gevaar van een koersval dreigt. Hetzelfde geldt trouwens voor heel wat andere domeinen. Een neerstorte­nd vliegtuig haalt de krant, een veilige landing niet. Een faillissem­ent is nieuws, een nieuw opgericht bedrijf niet. Ontslagen worden breed uitgemeten, aanwerving­en passeren onopgemerk­t. Een bedrijf dat België verlaat, is een schandaal, eentje dat naar hier verhuist, wordt nau welijks opgemerkt.

Het is wat de Zweedse arts Hans Rosling het ‘negativity instinct’ noemt. Het is een van de vele trucjes die ons brein uithaalt met de werkelijkh­eid. We zijn veel meer geïnteress­eerd in dingen die fout lopen dan in zaken die goed gaan. En daardoor krijgen we een vertekend beeld van de wereld. Rosling betreurt een beetje dat de media zo werken, maar hij begrijpt het wel omdat het menselijk brein nu eenmaal zo in elkaar zit.

Naar dit fenomeen is veel onderzoek gedaan. Onder anderen door de psycholoog Paul Rozin, die het op een plasti

Het gebeurt veel vaker dat er miljarden worden geschapen dan dat er verdampen

sche wijze illustreer­de met de opmerking dat één kakkerlak een schaal kersen oneetbaar maakt, maar dat één kers niets verandert aan onze aversie tegen een schaal vol kakkerlakk­en. ‘Bad is stronger than good’, luidt de titel van een wetenschap­pelijk artikel over het verschijns­el.

De moraal van dit verhaal: beleggers doen er goed aan te beseffen dat de berichtgev­ing over de beurs asymmetris­ch is. Een nuttig weetje. Zeker vandaag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium