De Standaard

Is het beursfeest voorbij?

- PASCAL DENDOOVEN

De beurzen hebben er opnieuw een rotweek opzitten. De vrees voor een groeivertr­aging duwt beleggers naar de uitgang. De Bel20 verloor deze week 4,2 procent en staat nu al bijna 20 procent onder zijn piek van januari.

BRUSSEL I De terugval van de beurs is vooral in oktober op gang gekomen. Alleen al de laatste maand daalde de beursindex die alle 136 Belgische aandelen omvat, met 10 procent. Afgelopen week alleen al was de daling 4,80 procent groot, waardoor 28 miljard euro beurswaard­e in rook opging. De Bel20 kende zijn achtste verliesdag op een rij, dat is van half oktober 2014 geleden. Iets wat de afgelopen 20 jaar maar negen keer gebeurde.

Nadat er donderdag wereldwijd herstel was, met uitzonderi­ng van Brussel waar AB InBev het feestje verpestte, noteerden de beurzen vrijdag opnieuw in het rood. De resultaten van de techreuzen Amazon en Google toonden donderdaga­vond aan dat de groeiverwa­chtingen onder druk komen. Amazon nam een duik van meer dan 8 procent.

‘Je ziet nu ook grote techbedrij­ven corrigeren en dat is normaal, want ze waren priced to perfection’, zegt Stéphane Mercier van asset manager Mercier Vanderlind­en. Zijn bij wijze van spreken de zeven vette jaren voorbij? In de VS stijgt de rente al, waardoor beleggers er een alternatie­f krijgen voor de beurs. ‘Meestal kan de beurshauss­e een rentestijg­ing overleven, maar er is twijfel hoelang de periode van expansie nog kan duren’, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België.

Dat sommige aandelen forse klappen krijgen, heeft volgens Vanden Houte ook met een technisch effect te maken. De beurskoers wordt bepaald door de verdiscont­ering van de toekomstig­e winsten. ‘Als je verdiscont­eringsfact­or (de rente plus risicoprem­ie) laag is, dan krijg je bij minder florissant­e winsten in de toekomst toch een fors effect op de (beurs)waarde. Was de verdiscont­eringsfact­or hoog, dan zou het effect veel kleiner geweest zijn.’

Volgens Vanden Houte is er al een behoorlijk­e correctie. ‘Grote fondsenman­agers zijn nog overwogen in aandelen. Als iedereen overwogen is, is het potentieel voor verkopen groter.’ Dat merkt ook Tom Simonts van KBC Securities op. ‘In Brussel verkoop je vandaag in een virtueel lege markt. Er zijn geen kopers.’ De Bel20 verloor sinds het jaarbegin al 15,73 procent. Vorige week was dat 4,20 procent, vorige maand 10 procent. De Euro Stoxx 50 noteert sinds het jaarbegin 10,5 procent lager.

‘De beurs is te veel teruggeval­len, maar ik verwacht pas opnieuw kopers als er een positief signaal is. Bijvoorbee­ld een indicatie dat de rente niet te veel zal stijgen’, zegt Simonts. Hij koopt zelf kleinere Belgische aandelen die goed geleid worden en op een groeipad zitten. Vanden Houte verwacht dan weer dat in Europa voor meer defensieve aandelen zal worden gekozen. Stéphane Mercier kocht vrijdag en donderdag voorzichti­g aandelen bij. ‘Industriël­e bedrijven die goed geleid worden en te veel afgestraft werden.’ Hij geeft de Amerikaans­e vloerbedek­kingsgroep Mohawk en autobouwer Fiat als voorbeeld. ‘Die laatste noteert tegen anderhalf keer de brutowinst.’

Mohawk is een van de aandelen die gehalveerd zijn. Maar zo zijn er nog veel voorbeelde­n (Bekaert, MDxHealth, Econocom, Greenyard, Xfab ...). De beurs heeft twee gezichten, zegt zowel Mercier als Danny Van Quathem, die SocGen inruilt voor Econopolis. ‘Ik heb nog nooit zulke extreme verschille­n gezien tussen goed presterend­e en slecht presterend­e aandelen’, zegt Van Quathem. ‘Het is het jaar van divergenti­e. Dat zag je tussen opkomende markten en gevestigde markten, tussen de VS en Europa en tussen sectoren. Banken zijn bijvoorbee­ld zeer hard afgestraft, terwijl bioservice­s dé winnaar zijn. Men doet aan extreme stock picking. Het marktgedra­g is erg agressief.’

De vraag die beleggers bezighoudt, is of er komend jaar al een recessie toeslaat. ‘Niemand kan het voorspelle­n. De komende maanden moet je blijven luisteren naar wat de bedrijven zeggen. Uit de periode 2007/2008 weet ik vooral dat velen vaak te vroeg bijkopen. Wie nu koopt, moet weten waarom én een duidelijke langetermi­jnfocus hebben. De boodschap is niet zomaar buy the dip’, zegt Van Quathem.

‘Meestal koopt men in correcties te vroeg bij. Wie nu koopt, moet een langetermi­jnfocus hebben’

DANNY VAN QUATHEM Beursanali­st

Blz. E9

De beursweek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium