De Standaard

ABVV eist ‘stevige loonopslag’

Creatieve loonextraa­tjes en behoud van de landingsba­nen op 55 jaar. Daarmee trekt het ABVV naar de nationale loononderh­andelingen.

-

BRUSSEL I De socialisti­sche vakbond noemt het ‘niet meer dan normaal’ dat de werknemers volgend jaar een ‘stevige’ opslag krijgen, als ‘hun rechtmatig­e deel van de economisch­e groei’. Volgens Miranda Ulens, de nationale nummer twee van het ABVV, ‘kunnen de bedrijven die loonsverho­ging perfect aan na de belastingv­erlaging die ze hebben gekregen via de taxshift van de regeringMi­chel’.

Opvallend: het ABVV trekt niet met een koste wat het kost te behalen percentage aan loonopslag naar de tweejaarli­jkse onderhande­lingen met de werkgevers. Voor de berekening van de wettelijke loonmarge is het wachten op het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsle­ven. Dat rapport wordt pas begin januari verwacht.

Toch laat het ABVV nu al verstaan dat er ook buiten die officiële marge loonextraa­tjes op tafel moeten komen, zoals premies voor aanvullend pensioen en de invulling van het mobiliteit­sbudget. Het ABVV mikt erop dat de werkgevers willen meestappen in dat soort creatieve (en fiscaal interessan­te) formules.

Zijn de werkgevers ook te verleiden tot een deal over de landingsba­nen? Het ABVV eist alvast dat de leeftijdsg­rens voor de landingsba­nen op 55 jaar blijft en voor brugpensio­en bij herstructu­rering op 58 jaar. De regering wil die leeftijdsg­renzen in 2019 optrekken tot 60.

 ?? © Bart Dewaele ?? eenvoudige kist designstuk
© Bart Dewaele eenvoudige kist designstuk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium