De Standaard

WAAROM de opvouwbare smartphone onvermijde­lijk is

- DOMINIQUE DECKMYN

We willen almaar meer zien en doen op onze smartphone. En dus wordt het scherm al tien jaar alsmaar gro ter. Maar de grens is nu bijna bereikt. Kan een smartphone nog groter worden dan pakweg de nieuwe iPhone XS Max? Die heeft een schermdiag­onaal van 6,5”. Dat zijn bijna vier eerstegene­ratieiPho nes (met 3,5”schermpje) naast elkaar. Alle randen zijn al weg. Om nog plaats te vinden voor een camera, moest er let terlijk een stuk uit het scherm worden gesneden.

Dus wat nu? Wel, de fabrikante­n weten het al. Nu komt de opvouwbare smartphone. Het is de enige manier om een nog groter beeldscher­m te hebben dat je toch nog in je zak kunt steken.

Samsung plaagt ons al jaren met You tubefilmpj­es van een beeldscher­m dat je middendoor kunt vouwen. Nu is het echt – bijna – zover: het ZuidKoreaa­nse bedrijf zou in november het toestel lan ceren. Weliswaar nog maar op beperkte schaal en waarschijn­lijk voor een hallu cinante prijs (2.000 dollar per stuk, wordt gefluister­d). Samsung moet haast maken, want LG, Huawei, Microsoft en anderen dreigen anders nog de eerste te zijn.

Deze volgende stap in de evolutie van de smartphone is immers onvermijde lijk geworden. We willen namelijk dat onze smartphone een soort minikan toor is: we willen er alles op kunnen doen dat we ook op een pc doen. Maar hij moet wel in onze broekzak passen. Want de halfslacht­ige pogingen om gro tere broekzakke­n in te voeren of de man bag als accessoire te veralgemen­en, zijn nooit aangeslage­n.

Zodra de iPhone uitkwam, in 2007, bleek al dat massa’s mensen er absoluut hun kantoorwer­k op wilden doen. En films kijken. De fabrikante­n van Androidtel­efoons, en Samsung op kop, waren al snel verwikkeld in een race naar steeds grotere schermen.

Voor Samsung is dat een erezaak. Het is de belangrijk­ste fabrikant van OLEDscherm­en voor smartphone­s (en dat zijn de duurste en meest gegeerde schermen). Niet voor niets gaat Apple voor zijn iPhonesche­rmen daar aankloppen. De Galaxy

S en Galaxy Note toestellen hebben al enkele jaren een beeldscher­m dat aan de zijkanten lichtjes gebogen is. Echt nuttig is dat niet, maar het valt wel op – en dat is belangrijk, aangezien smart phones functionee­l nog amper van el kaar verschille­n. Ook rivaal LG probeer de zoiets: een aantal LGtelefoon­s had een soort banaanvorm. Alweer: niet nuttig, wel opvallend. Zo zag de opvouwbare smartphone eruit in een

Een beeldscher­m middendoor vou wen is natuurlijk nog andere koek. In 2013 al liet Samsung een werkend scherm zien dat je een beetje kon bui gen. Enkele maanden later postte het bedrijf een (waarschijn­lijk getrukeerd­e) video waarin iemand zijn smartphone in twee vouwt en in zijn hemdzakje weg steekt. In diezelfde video zie je trouwens ook een (zéker getrukeerd) frag ment met een smart phone die opgerold zit in een cilindertj­e. Dat laat ste zullen we nog niet te snel in handen hebben. Het OLEDscherm zelf krijg je misschien wel flexibel genoeg, maar elk pixeltje van dat scherm moet ook nog op een ge leider zijn aangeslote­n. Alle verbinding­en tussen chip en beeldscher­m moeten gevouwen kun nen worden – en niet één keer, maar honderden keren, zonder dat er iets afbreekt.

Inmiddels werken verschille­nde fa brikanten aan ingewikkel­de scharnie ren die zorgen dat de ‘vouw’ in het midden niet te scherp hoeft te zijn. Al wordt het opgevouwen toestel daardoor dik ker. Volgens de geruchtenm­olen is er ook een opvouwbare iPhone op komst, maar dat zal niet voor binnenkort zijn – Apple wacht meestal tot de kinderziek ten eruit zijn.

Hoe zul je zo’n opvouwbare smartphone gebruiken? Als één groot scherm? Of zul je er (ook) op kunnen werken alsof het een minilaptop was, waarbij je de onderste helft als toetsenbor­d gebruikt? En zit er aan de buitenkant dan nog een ander, kleiner scherm? Dat komen we in de komende weken en maanden waarschijn­lijk te weten. Al kunnen we het vandaag eigenlijk ook al een beetje zien, door te kijken naar de ZTE Axon M. Een smartphone uit 2017 die bestaat uit twee beeldscher­men met een scharnier ertussen. Wat, in wezen, bijna hetzelfde is. De Axon M kun je openvouwen als een soort tablet, al blijf je in het midden heel duidelijk een scharnier zien. Overigens: geen hond heeft de ZTE Axon M gekocht, misschien is dat toch een teken aan de wand.

Terwijl smartphone­s alsmaar groter worden, ontstaat ook een tegenbeweg­ing: sommige mensen hunkeren naar een klein, licht, handig toestellet­je. Kyocera lanceert net nu een smartphone met de afmetingen van een bankkaart (nou ja, vijf à zes bankkaarte­n op elkaar geplakt).

Wie daarentege­n zo’n dubbel smartphone­scherm nog altijd te klein vindt, zal kunnen opteren voor een laptop op basis van hetzelfde principe: een toestel van pakweg A4formaat dat openvouwt tot een gigantisch A3scherm.

We willen dat onze smartphone een soort minikantoo­r is: we willen er alles op kunnen doen dat we ook op een pc doen. Maar hij moet wel in onze broekzak passen

 ?? © rr ?? video van Samsung uit 2013.
© rr video van Samsung uit 2013.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium