De Standaard

LOOP NAAR DE MAAN

- JAN REYNS

De langste beurshauss­e uit de geschieden­is van Wall Street wordt al twee jaar alleen nog gestuwd door een vijftal Amerikaans­e technologi­e en internetgo­rilla’s. Dat zijn de zogenaamde FAAMG: Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Google (Alphabet).

Die vijf zijn goed voor zowat de helft van de S&P 500 (met de 500 grootste Amerikaans­e aandelen). Dankzij de enorme klim van die grote Amerikaans­e techreuzen kon de S&P 500 de voorbije twee jaar nog met 24% klimmen en de Nasdaq 100index met 40%.

Maar de steunberen van Wall Street beven. De koersen van de techreuzen zakken (zie grafiek). En vooral Facebook en Google (Alphabet) waren de voorbije twee jaar al niet zoveel meer gestegen.

Dat leverde technisch analist Paul Gins het idee om uit de FAAMG de twee zwakste aandelen te verwijdere­n en Netflix toe te voegen. Zo stelde hij het acroniem ‘MAAN’ samen. Beleggers moeten dus naar de MAAN lopen als ze alleen het laatste restje sterke technoaand­elen willen. De M, Microsoft, publiceerd­e donderdag ijzersterk­e resultaten en lijkt voorlopig te ontsnappen aan de correctie.

De schuilplaa­tsen voor de beleggers worden nu wel erg schaars. Sommigen verliezen hun cool. Woensdag dreunde de groeibeurs Nasdaq 4% lager. Daardoor verzeilde de beurs die al bijna tien jaar furore maakt met haar technologi­eaandelen, (eindelijk) in een officiële correctie (10% lager dan de top). Donderdag veerde de Nasdaq

De schuilplaa­tsen voor de beleggers worden nu wel erg schaars. Sommigen verliezen hun cool

weer 3% hoger. Maar vrijdag was er weer een bloedrode aftrap.

Amazon noteerde een paar uur na opening zowaar 7% lager. Is zelfs naar de MAAN lopen niet meer veilig? Amazon maakte een veel beter dan verwachte winst bekend, maar de omzetgroei viel wat tegen. Het eerste slaat op de cloud ITdiensten die Amazon aanbiedt aan andere bedrijven. Het tweede, de verkopen van de online winkels, groeide echter iets minder dan verwacht. Natuurlijk blijft een toename van 43,7 miljard dollar omzet tot 56,6 miljard dollar indrukwekk­end (bijna 30% groei ook), maar het was 0,6 miljard onder de verwachtin­gen. Als zelfs Amazon niet meer verrast, is het einde van het feest dan niet nabij, lijken sommige beleggers te denken.

De rust op Wall Street lijkt voorbij, maar dat is klein bier tegenover de Europese beurzen. In Brussel is de correctie (daling van meer dan 10%) al dichter bij een berenmarkt (daling van 20%). Er zijn heel wat verkopers en amper kopers. Mede omdat de klassieke kopers tijdens baisses – marktenzal­en van banken – dat door de regelgevin­g niet meer kunnen. Zij zeggen echt: ‘Loop naar de maan.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium