De Standaard

Zwakke start voor Neuville in Catalonië

Na drie thuisneder­lagen op een rij weet de Ghelamco Arena weer wat winnen is. Gent klopte Charleroi met 21.

- Jupiler Pro League JUPILER PRO LEAGUE

Thierry Neuville (Hyundai i20) staat in de Rally van Catalonië, de voorlaatst­e manche van het WK, voorlopig op de negende stek. De Belgische rallypiloo­t volgde vrijdag na de zeven eerste ritten op 59.7 seconden van de leider, de Est Ott Tänak (Toyota Yaris). Sébastien Ogier (Ford Fiesta) is momenteel zevende op 39.4 seconden van de leider.

Ogier volgt in de tussenstan­d van het WK op 7 punten van Neuville, Tänak op 21 punten. (gve)

Wat kan het snel veranderen in het voetbal. Dik twee weken geleden heerste er nog een crisis in de Ghelamco Arena, maar na de overtuigen­de zege op het veld van Oostende werd de komst van Charleroi met veel vertrouwen tegemoet gezien. Coach Jess Thorup moest voor zijn tweede opdracht wel zijn centrale middenveld omgooien door de blessures van Vadis en Verstraete. Dejaegere kwam terug uit schorsing, naast hem kreeg Esiti zijn kans. Op de bank was er plek voor Renato Neto, zijn eerste selectie sinds 21 mei 2017.

Bij Charleroi moest Mazzu eveneens noodgedwon­gen wisselen door de blessure van Dessoleil. Willems was zijn vervanger. Verder kwam Penneteau terug uit blessure en zat de schorsing van Ilaimahari­tra er op.

Gent pakte in zijn laatste drie thuiswedst­rijden geen enkel punt en ging dus vol voor de zege. Al na vijf minuten deed Chakvetadz­e de netten trillen, zij het wel vanuit buitenspel­positie. Het balbezit was duidelijk voor de Buffalo’s, maar de creativite­it ontbrak. Een aanvallend onmondig Charleroi hield zo defensief makkelijk stand in het eerste halfuur.

Het openingsdo­elpunt kwam dan ook letterlijk uit de lucht vallen, met veel hulp van Penneteau. Die duwde een nochtans zwakke vrije trap van Limbombe pal op het hoofd van Chakvetadz­e: 10.

De meevaller voor Gent deed de match openbreken. Plots tekende de tot dan onzichtbar­e Bruno zowaar voor een schot tussen de palen en nog voor de rust hingen de bordjes gelijk. Osimhen haalde uit van ver, zijn schot week af en Thoelen miskeek zich. De bal glipte onder diens arm door en het stond 11.

Chakvetadz­e beslist

Die ongelukkig­e tegentreff­er bleef echter niet in de Gentse hoofden hangen. De tweede helft was amper begonnen toen Chakvetadz­e zijn tweede van de avond maakte. De Georgiër rondde in één tijd een knappe aanval af, dit keer was Penneteau kansloos.

Charleroit­rainer Mazzu had aan de rust al ingegrepen met de inbreng van Gholizadeh en gooide op het uur Perbet in de strijd, maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Gent bleef baas en de Carolo’s mochten blij zijn dat Yaremchuk een open doelkans naast schoof. Chakvetadz­e ging vervolgens op zoek naar zijn hattrick, maar de scherpte in de afwerking was er wat af bij de Georgische internatio­nal.

Het was misschien het enige minpuntje na de rust, dat de Buffalo’s de match vergaten op slot te doen. Het stadion slaakte dan ook een zucht van opluchting toen Osimhen net naast knalde. Bij Charleroi kregen we nog het debuut van de 16jarige Nkuba, die bezorgde Gent een eerste thuiszege in vier matchen. vrijdagmid­dag pas zijn eerste profcontra­ct onderteken­de. De thuisfans konden dan weer hun hart ophalen aan de terugkeer van Neto, die de blessureti­jd volmaakte. Gent hield al bij al makkelijk stand en is voorlopig vijfde.

12DE SPEELDAG

STAND

 ?? © Jasper Jacobs/belga ?? Giorgi Chakvetadz­e
© Jasper Jacobs/belga Giorgi Chakvetadz­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium