De Standaard

De man die de junta kan terugbreng­en

De nieuwe Braziliaan­se president wordt waarschijn­lijk de 63jarige Jaír Bolsonaro. Brengt dat de jonge democratie in gevaar?

- CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I El Supremo Tribunal Federal is een van de landmarks in Brasilia. Het imposante, transparan­te gebouw staat naast het al even indrukwekk­ende parlement en presidenti­ële paleis op het Praça dos Três Poderes. Het Plein van de Drie Machten was een idee waarmee president Juscelino Kubitschek in 1956 bij architect Oscar Niemeyer had aangeklopt. Maar de gebouwen verloren snel hun functie. In 1964 grepen de militairen de macht en werden de drie democratis­che statements iconen van een verleden tijd. Het duurde tot 1985 voor Brazilië weer een democratis­ch land werd.

Vandaag behoort de rechterlij­ke macht in Brazilië tot een van de machtigste organen van het land. De rechters van het Hooggerech­tshof kunnen op eigen houtje optreden als ze vinden dat de Grondwet wordt geschonden. Op sommige domeinen kan niemand hen een strobreed in de weg leggen.

Het waren de rechters die enkele grote corrupties­chandalen ontrafelde­n en veel politici en zakenmanne­n naar de cel stuurden. Het waren de rechters die beslisten dat de linkse populaire expre Supporters van Bolsonaro komen op straat om hun steun te betuigen. Zowat alle andere partijen zijn verwikkeld in sident Luiz Inacio Lula da Silva niet mocht deelnemen aan deze cruciale presidents­verkiezing­en, omdat hij verdacht wordt van fraude. Lula was de enige man die de huidige favoriet, de extreemrec­htse Jaír Bolsonaro (63), misschien had kunnen verslaan. Ter linkerzijd­e hoor je dat de rechters niet objectief zijn, anderen noemen de rechterlij­ke macht de échte verdediger­s van de democratie omdat zij de gierende corruptie bij de politici aangepakt hebben.

Uitschuive­r

Deze zomer deed Eduardo, de zoon van Jaír Bolsonaro en advocaat en parlements­lid, een lelijke uitschuive­r. Hij verklaarde dat het leger het Federaal Hooggerech­tshof zou overnemen, mochten de rechters zijn vader van de overwinnin­g houden. Het filmpje van zijn woorden ging vorige week viraal en kon op een heftige reactie van de betrokken rechters rekenen. De nestor van het Hooggerech­tshof, Celso de Mello, noemde de woorden ‘golpista’ (ruikend naar een militaire coup). Hij vond dat ze een onaanvaard­bare autoritair­e visie verwoordde­n.

In een televisiei­nterview, afge

 ?? © NurPhoto via Getty Images ?? corruptied­ossiers.
© NurPhoto via Getty Images corruptied­ossiers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium