De Standaard

Vrouw valt kinderen aan met keukenmes

Een vrouw stak vrijdag 14 kleuters neer. Ze riep dat de Chinese overheid haar onfair behandelde.

- GISELLE NATH

BRUSSEL I Om ongeveer halftien lokale tijd wandelde een negenender­tigjarig vrouw een crèche in de zuidwestel­ijke stad Chongqing binnen. De kinderen waren op terugweg van een park, waar ze oefeningen hadden gedaan. De vrouw stak verschille­nde kinderen neer voor de politie haar rond tien uur kon overmeeste­ren.

Minstens 14 kinderen werden gewond naar de spoeddiens­ten gebracht. Volgens een ooggetuige, die zich op sociale media liet identifice­ren als Qijing, riep de vrouw dat de ‘overheid haar oneerlijk had behandeld’. Volgens CNN kon de vrouw nog langs de veiligheid­sagenten bij de school komen. Op sommige film pjes zou te zien zijn hoe omstaander­s politie helpen de vrouw te bedwingen.

Het is niet het eerste steekincid­ent met jonge kinderen in China. Dit soort aanvallen zit in de lift sinds 2010, met minstens twee aanvallen per jaar en waarschijn­lijk al 43 doden. In april overleden nog negen scholieren. De dader, een 28jarige man die ‘wraak wou omdat hij vroeger gepest werd’, kreeg de doodstraf. Vuurwapens zijn in China strikt gelimiteer­d, wat de keuze voor keukenmess­en kan verklaren.

De daders lijken in de meeste gevallen een psychiatri­sche problemati­ek te hebben. Eind jaren 70 waren er volgens de propaganda geen mentale problemen in China, omdat er geen kapitalism­e was. Er hangt nog steeds een groot stigma rond psychiatri­e, en hulpverlen­ing is relatief zwak ontwikkeld. De overheid heeft de laatste jaren sterk ingezet op hightechbe­veiliging van scholen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium