De Standaard

REPORTAGE Help, de Rijn staat droog

- VAN ONZE REDACTEUR IN NEDERLAND DOMINIQUE MINTEN

De

Nederland vecht opnieuw met zijn water. Ditmaal is er niet te veel, maar te weinig. De Rijn, de Waal en de IJssel staan historisch laag. En ingrijpen kan niet. ‘We kunnen alleen bidden voor veel regen en sneeuw in de Alpen.’ Halte 1:

in Arnhem. De lange meetlat die aan een van de poten van de brug is aangebrach­t, staat helemaal droog.

De boten van Bruno Kievits liggen er een beetje troosteloo­s bij. Kievits verzorgt in het Gelderse dorp Millingena­andeRijn – pal op de grens met Duitsland – twee veerdienst­en. Elke dag nemen honderden pendelaars en toeristen een van zijn drie veerboten om de Rijn over te steken. Maar sinds begin vorige week liggen die aan de ketting. De ketting is zelfs niet nodig, ze zitten gewoon vast in het zand.

De oorzaak is het historisch lage waterpeil van de Rijn. Dat wordt elke dag gemeten in het nabijgeleg­en Lobith. De waterstand bereikte deze week de laagste waarde sinds de metingen in 1901 begonnen, en de verwachtin­g is dat het record de komende dagen vaker wordt gebroken. In Millingen is de Rijn nog ongeveer twee meter diep. Verderop in Duitsland is het nog erger. Het plaatsje Kaub wordt de ‘weegschaal van de Rijn’ genoemd, omdat het precies in het midden ligt. Daar staat nog 30 centimeter water.

Kievits heeft in drie talen opgehangen dat de veerdienst tijdelijk buiten dienst is. ‘We liggen op bekende wandel en fietsroute­s. Wandelaars nemen het Pieterpad, dat loopt van Groningen naar Maastricht en ook de EuroVelofi­etsers die de hele Rijn volgen, moeten hier oversteken. Zij moeten nu een flinke omweg maken. De dichtstbij­gelegen bruggen liggen in het Duitse Emmerich en in Nijmegen. Dat is snel een omweg van dertig kilometer.’ En die omweg geldt ook voor de pendelaars die de veerboot gebruiken voor hun woonwerkve­rkeer. ‘Zij moeten nu de wagen nemen, in plaats van de fiets.’

De veerman wil voorlopig niet klagen over het financiële verlies. ‘Het drukke zomerseizo­en is gelukkig voorbij.’ En hij denkt na over de herinricht­ing van zijn aanlegstei­ger. Als die een paar meter verder in de rivier ligt, kan hij in de toekomst langer varen bij laag water.

Maar veel langer moet het toch niet blijven duren. ‘Ik kijk nu vooral naar het weer in het zuiden van Duitsland en Zwitserlan­d’, lacht hij. ‘Daar moet het gaan regenen en sneeuwen. Vanaf het weekeinde moet het gaan gebeuren. Maar de vraag is of het genoeg zal zijn.’

De oorzaak van deze ‘ellende’ gaat terug naar de lange, droge zomer en ook in het najaar wilde het in de Alpen nauwelijks regenen.

Iedereen die leeft van de rivier, zit ondertusse­n in de problemen. Vlak bij Kievits’ veerdienst ligt een scheepswer­f. De herstellin­gen liggen stil omdat de boten niet meer op de kade getrokken kunnen worden. Maar het grootste slachtoffe­r is de scheepvaar­t. Er wordt wel nog druk gevaren, maar de vrachtsche­pen kunnen maximaal een kwart van hun normale vracht vervoeren. ‘Vooral de bevrachter­s voelen het in hun portemonne­e’, zegt Kievits. ‘Zij moeten veel meer schepen inzetten. De schippers zelf zijn redelijk beschermd voor inkomensve­rlies. Zij worden gecompense­erd via een systeem van laagwatert­oeslag.’ Maar de bevrachter­s rekenen hun extra kosten natuurlijk ook door. Vooral in de bouwsector stijgen de prijzen. Zand en cement worden bijna uitsluiten­d per schip vervoerd. In Duitsland hebben grote bedrijven als BASF en Thyssen Staal hun productie al moeten terugschro­even omdat ze te weinig grondstoff­en aangelever­d krijgen. De haven van Keulen is vanuit Nederland niet meer bereikbaar. De roep om de Rijn uit te baggeren, klinkt daarom opnieuw luider. De plannen daarvoor liggen al vijf jaar op tafel.

Halte 2: Nijmegen, dode vissen en veel troep

Vijftien kilometer ten oosten van Millingen ligt Nijmegen. De grootste stad van de regio wordt doormidden gesneden door de Waal. Ook hier schiet van de rivier niet veel meer over. De beide oe

Het grootste slachtoffe­r is de scheepvaar­t. Er wordt wel nog druk gevaren, maar de vrachtsche­pen kunnen maximaal een kwart van hun normale vracht vervoeren

 ?? © Sebastian Steveniers ?? John Frostbrug
© Sebastian Steveniers John Frostbrug

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium