De Standaard

KU Leuven bouwt nieuw centrum voor biotechnol­ogie op Arenbergca­mpus

De KU Leuven bouwt op de Arenbergca­mpus in Heverlee, aan de Celestijne­nlaan, een nieuw centrum voor Biotechnol­ogie. ‘Leuven Bioscience’ komt op de plaats van het gesloopte Instituut voor Scheikunde en Navorsing.

- Het nieuwe gebouw wordt boemerangv­ormig.

LEUVEN I ‘De huidige infrastruc­tuur voor Biotechnol­ogie is verouderd’, zegt Stefaan Saeys, hoofd van de technische dienst van de KU Leuven.

In het nieuwe gebouw zullen in de eerste plaats de departemen­ten Biologie en Biochemie hun thuisbasis vinden. Daarnaast zullen ook het Instituut Plantkunde en het Vlaams Instituut voor Biotechnol­ogie (VIB) er een stekje krijgen. Voor de onderzoeks­infrastruc­tuur voorziet de KU Leuven er celkweekfa­ciliteiten en een proefdiere­ncentrum waar in de toekomst onder meer muizen, konijnen, vogels en vissen zullen worden ondergebra­cht.

Het totale gebouw zal 27.000 vierkante meter groot zijn, verspreid over twaalf verdieping­en. ‘Elke verdieping is ongeveer 3,5 meter hoog, het centrum zal een veertigtal meter hoog zijn’, zegt Saeys. Volgens het bouwontwer­p van het Nederlands­Belgische architecte­nconsortiu­m Proof of the sum wordt het een boemerangv­ormig gebouw met hoge ramen en grote, open ruimtes.

Verdere plannen

‘Met dat ontwerp gaan we verder, maar de plannen moeten nog verder uitgeteken­d worden’, zegt Saeys. ‘Daarna moeten we de omgevingsv­ergunning aanvragen en de aanbestedi­ng doen. De bouw zou in april 2020 van start gaan. Eind 2022 of begin 2023 zal het in gebruik genomen worden.’

Saeys laat ook nog optekenen dat het centrum niet achter het Arenbergka­steel zal uittorenen zoals het geval is met de Imectoren, waar destijds veel kritiek op kwam. (jph)

 ??  ??
 ?? © Proof of the sum ??
© Proof of the sum
 ?? © Proof of the sum ??
© Proof of the sum

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium