De Standaard

Eerste schepen met beperking

- Het nieuwe centrum.

De 37jarige Bart Dusart (CD&V) neemt over twee jaar zijn mandaat op als schepen in Boutersem. Dat maakt hem een van de weinige Vlaamse schepenen met een beperking: Dusart heeft hersenverl­amming.

Sinds 2007 zit Dusart in de Boutersems­e gemeentera­ad. Eerst zat hij in de oppositie, en in 2013 was hij fractievoo­rzitter. Deze legislatuu­r zet Dusart zijn functie als gemeentera­adslid voort, maar vanaf 2021 zal hij twee jaar lang het schepenman­daat van Maurice Rodeyns (CD&V) overnemen.

Zeldzaam

‘Ik denk niet in termen van mandaten en functies, ik wil mensen met een beperking een stem geven’, zegt Dusart.

Rodeyns, de schepen die op eigen vraag zijn functie zal doorgeven aan Dusart, is verantwoor­delijk voor Openbare Werken en Burgerzake­n. Of dat ook de bevoegdhed­en worden van Dusart, is nog niet bekend.

‘Hoe dan ook wil ik vooral inzetten op toegankeli­jke fiets en voetpaden. En ik wil het prachtige landelijke karakter van onze gemeente bewaren’, zegt Bart Dusart.

Op het vlak van toegankeli­jkheid vindt Dusart Boutersem een sterke gemeente. Hij wijst naar de toegangsde­ur van het gemeentehu­is, die te openen valt met een grote knop op middelhoog­te. ‘Heel de inkomhal is rolstoelto­egankelijk gemaakt’, zegt hij. ‘Ik ben ook erg tevreden met de lift in de scoutsloka­len, en het aanbod aan rolstoelsp­orten in onze gemeente.’ (dkr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium