De Standaard

Regionale televisiez­ender ROBtv bestaat een kwarteeuw

- ROBIN DE BECKER Simon Gronowski en Koenraad Tinel (centraal op de foto).

GANSHOREN I Het is 19 april 1943. Simon Gronowski, dan 11 jaar, wordt met zijn familie in de Dossinkaze­rne op de trein gezet richting AuschwitzB­irkenau. In die kazerne werken op dat moment ook de vader en de broer van Koenraad Tinel. Onderweg naar het concentrat­iekamp gebeurt er iets onverwacht­s. De inzittende­n slagen erin om een van de deuren te openen.

Gronowski’s moeder spoort hem aan om van de trein te springen en weg te vluchten. Zelf durft ze niet meer te springen. Het is de laatste keer dat Gronowski zijn familie ziet en hoort.

Zowel Gronowski als Tinel overleeft de oorlog uiteindeli­jk en ze ontmoeten elkaar per toeval in 2012. ‘Er was zestig jaar nodig om ons bij elkaar te brengen’, zegt Gro nowski.

‘Toen ik Koenraad zag en mijn verhaal vertelde, moest hij huilen. Ik neem hem niets kwalijk. De kinderen van schuldigen zijn zelf onschuldig. Ik draag geen haat. Meer zelfs, ik beschouw Koenraad als mijn broer.’ De twee brachten inmiddels ook een boek uit.

Gemeenscha­pscentrum

De Zeyp werd geconfront­eerd met het verhaal van het duo en ging er mee aan de slag. Directeur Ivo Peeters: ‘Vier jaar geleden hadden we hen te gast en kwamen we op het idee om een kunstwerk te maken. Koenraad was ongeduldig en had twee weken later al zijn werk in de tuin staan. Ik ben tevreden dat we het vier jaar later hier hebben kunnen plaatsen.’

Het kunstwerk ‘Embrace’ symbolisee­rt een moederfigu­ur die haar kind loslaat.

15 november 1993, dat was de dag waarop toenmalig presentato­r Dirk Lesaffer het allereerst­e nieuws las op televisiez­ender ROBtv. De regionale zender viert zijn 25ste verjaardag en zendt een hele reeks over de laatste 25 jaar uit.

‘Onze regio is geen Limburg: hier was 25 jaar geleden niet zo'n regionale trots. Daar heeft ROBtv toch wel een beetje veranderin­g in gebracht’, zegt Dirk Roelens, die sinds 2012 hoofdredac­teur is van de zender. ‘Vanaf onze eerste uitzending – die overigens al meteen begon met een klassieker: nieuws over stakingen – waren mensen van Tervuren op een of andere manier verbonden met bijvoorbee­ld Zoutleeuw. Dat was moeilijk over te brengen in het begin, maar nu heel normaal.’

Bekende koppen

Door de jaren heen passeerden tal van journalist­en en presentato­ren de revue die later uitgroeide­n tot bekende koppen van de nationale zenders. Denk maar aan Maarten Vangramber­en en Bart Schols. Of Ben Crabbé, die ook op ROBtv bekend stond voor zijn spelprogra­mma's.

De zwarte pagina in de geschieden­is was 2011, toen de zender wegens financiële problemen moest afslanken en verhuizen. ‘Maar sindsdien doen we het weer beter’, zegt Roelens. ‘Onze kijkcijfer­s blijven stijgen. Gemiddeld kijken er nu meer dan 70.000 kijkers per dag, wat veel is voor een regio met zo'n 500.000 inwoners.’

‘Onze regio is in 25 jaar enorm veranderd. En wij werken op de redactie niet meer op dezelfde manier. Maar wat de kijkers willen zien, blijft hetzelfde. Hoe langer ik er werk, hoe meer ik besef dat wat onder de kerktoren gebeurt het belangrijk­ste is. Wat de mensen het meeste boeit, zijn vreemd genoeg de wegwerkzaa­mheden en de nieuwe winkels. Dingen die voor ons soms banaal lijken. Maar die kleine dingen, dat is waarom de mensen naar een regionale zender kijken.’ (hsb)

 ??  ??
 ?? © rdb ??
© rdb

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium