De Standaard

De illusionis­t, de detective, de misdadiger

Het werk van Michaël Borremans heeft altijd iets bevreemden­ds en raadselach­tigs. Op zoek gaan naar de geheimen ervan, is als ronddolen in een labyrint. vond in Paul De Moor een ongewone gids.

- ‘10 and 11’ (Michaël Borremans, 2006). ‘The German’ (Michaël Borremans, 2002).

Niet zo lang geleden gaf een rapport van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie het enorme belang van stilte aan. Gebrek aan stilte heeft ongeveer dezelfde negatieve effecten op onze gezondheid als het teveel aan fijn stof in de lucht. Maar wat is dat, stilte? Het is niet domweg de afwezighei­d van geluid. We zijn nooit zonder geluid, en dat hoeft ook niet. Wie zich in een volslagen geluiddich­te ruimte bevindt, hoort de eigen hartslag en het ruisen van het eigen zenuwstels­el – zoiets is eerder griezelig dan stil. Stilte heeft veeleer te maken met de afwezighei­d van het overbodige, van het teveel aan stimuli. Het woord stilte is etymologis­ch verwant aan het stilvallen van de wind en aan het stilstaan bij de dingen. Wanneer iets ernstigs gebeurt, dan zeggen we dat we er stil van worden. Dat wil niet zeggen dat we niet meer praten, of dat we alle geluid verbannen. Het heeft veeleer te maken met aandacht, met het onderschei­d tussen wat er echt toe doet en wat onbelangri­jk is. Wie de stilte ervaart, richt de aandacht op de essentie.

Paul De Moor is een schrijver die stilte creëert. Hij weet niet alleen welke kunstenaar­s van belang zijn, hij weet ook waarom dat zo is. Hij beschrijft kunstwerke­n als sacrale plaatsen – denk aan een kerk, een tempel, een zentuin, een museum: plekken die een andere morele orde oproepen dan de gewone publieke ruimtes. Het praten is er gedempt of afwezig. De waarneming verscherpt, het bewustzijn verhoogt en verfijnt.

Het maakt De Moors teksten zelf tot kunst: zijn woorden leiden ons bewustzijn weg van de normale gang van zaken, weg van de gangbare stream of consciousn­ess waaraan we allen onderhevig zijn. Ze doen het zachtzinni­g, ze roepen niet, ze dwingen je niet. Ze verleiden je. Ze fluisteren je toe: kijk daar eens, zag je dat, zou je niet zeggen dat … Voor je het weet zit je in de mentale sfeer waar hij je hebben wil: de ruimte waarin stilte heerst en je aandacht aanscherpt, waar het kaf van het koren wordt gescheiden.

Daarom zijn de boeken van Paul De Moor jeugdboeke­n. Ze stralen het wonderlijk­e van de eerste ervaring uit, ze baden nog niet in een elitaire en volwassen sfeer van ‘ik ken dit alles al, je kan me niks meer wijsmaken’. De kracht van zijn boeken zit in de eenvoud, in de blik die voor het eerst iets ziet dat verrast, verwondert, verbaast en verstilt.

Behalve luchtvervu­iling kennen we ook lichtvervu­iling. Maar de boeken van Paul De Moor gaan over stilteverv­uiling of, liever: ze gaan ertegen in. Ze leiden ons bewustzijn naar plekken, voorwerpen en inzichten die het waard zijn om bij stil te staan, om stil van te worden, om tot stilstand te komen. De Moors boeken zijn het circulatie­plan dat ons een stilterout­e aanbiedt, weg van het lawaai, van de drukte en van al wat overbodig is.

ons naar het werk van Michaël Borremans. De ondertitel ervan luidt: ‘Schilderen over geheimen.’ Het werk van Michaël Borremans lijkt soms heel even realistisc­h, maar het heeft altijd en onmiddelli­jk iets bevreemden­ds en raadselach­tigs. Het is soms wreed, altijd esthetisch en vaak intrigeren­d. Je kan niet anders dan erbij tot stilstand komen. Je weet dat de kunstenaar je manipuleer­t, maar er valt niet aan te ontkomen. Borremans kent geen genade.

De kunstboeke­n van Paul De Moor maken ons vertrouwd met het werk van hedendaags­e kunstenaar­s die de erfgenamen zijn van de wereldbefa­amde oude meesters. Dat betekent niet dat je daar blij of rustig van wordt. De stilte kan ook confronter­end zijn. Wie stilstaat bij het werk van Michaël Borremans, beseft al snel dat het niet bepaald geschikt is voor gevoelige zielen. Misschien wil je de geheimen waarnaar De Moor verwijst niet kennen. Ze zouden weleens ontwrichte­nd kunnen zijn. Je voelt dat ze informatie bevatten waar je stil, maar ook kil van kan worden. Informatie die je misschien liever niet had gekregen, geheimen die beter bedekt waren gebleven door de sluier van onwetendhe­id.

Maar zodra je zover bent gekomen, is het al te laat. De kunstenaar heeft je klem en oefent net zoveel macht over je uit als over de figuren die hij in zijn werk afbeeldt. Je kan geen kant meer op, je voelt je als de vogeltjes in het werk 10 and 11, je weet dat Michaël Borremans je kan laten dansen zoals de machteloze, amechtige figuurtjes in zijn schilderij On the grind.

Je kijkt naar die enigmatisc­he werken, opgenomen in het boek van Paul De Moor. Misschien word je wel kwaad op de auteur, die een gids blijkt te zijn die je niet naar een plek brengt waar het goed vertoeven is, maar naar een plaats die je desoriën teert, naar een landschap dat je als unheimlich moet beschrijve­n. Je kijkt naar je kompas, maar de naald blijkt verdwenen. Wat voor circulatie­plan is dit eigenlijk?

dat elk schilderij cryptische boodschapp­en bevat. Wellicht zijn er over tientallen schilderij­en heen codes verborgen, je wil de sleutel vinden die tot de ontcijferi­ng leidt, maar telkens als je denkt dichter bij de oplossing te komen, maakt Borremans in een volgend werk duidelijk dat er geen oplossing kán worden gevonden. Is het omdat zijn werk, tegen de intuïtie in, geen raadsels bevat en alleen dat wil uitdrukken, namelijk dat het zinloos is om over zijn werk – en misschien zelfs over de hele wereld – na te denken in termen van problemen en op

De woorden van Paul De Moor verleiden je. Ze fluisteren je toe: kijk daar eens, zag je dat, zou je niet zeggen dat …

lossingen? Of kan je geen oplossing vinden omdat de raadsels te lastig zijn, of intrinsiek onoplosbaa­r, zoiets als het vijftiende­eeuwse Voynichman­uscript of, dichter bij onze tijd, de Codex Seraphinia­nus?

Het is zo frustreren­d dat het op kwaadaardi­gheid van de kunstenaar

 ?? © Zeno X Gallery ??
© Zeno X Gallery
 ?? © foto peter cox eindhoven ??
© foto peter cox eindhoven
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium