De Standaard

De ontgroenin­g van Groen

-

Die maandag ging het gebeuren. De onmogelijk­e situatie waarin Groen zat door toedoen van Bart De Wever, zou doorbroken worden met twee welgemikte voorstelle­n in de Antwerpse gemeentera­ad. Twee voorstelle­n die Bart De Wevers toenaderin­g zouden ‘ontmaskere­n’. Maar het elastiekje van dat masker is op de meest pijnlijke manier in het groene oog gesprongen. Zelfs de SP.A en PVDA serveerden de strategisc­he miskleun in de meest duidelijke bewoording­en af.

Op de verkiezing­szondag was Groen een van de duidelijks­te winnaars. De partij sprak van een ‘groene golf ’. Die golf beperkt zich niet tot Vlaanderen. In Wallonië en Brussel scoorde Ecolo uitmuntend en ook in Nederland en Luxemburg hebben de groene partijen de wind mee. In Duitsland zitten de groenen in maar liefst negen van de zestien deelregeri­ngen. Het ecologisch­e, migratiehu­mane en proEuropes­e verhaal slaat aan.

Het is niet zo dat die groei volledig ten koste van de sociaaldem­ocraten zou gaan, dat die partijen communicer­ende vaten zijn. Bij de verkiezing­en in Beieren, waar die bayerische­n Grünen de tweede partij werden, verloor de socialisti­sche SPD inderdaad 210.000 kiezers aan de groenen. Maar de CSU, de rechtsere zusterpart­ij van Angela Merkel, verloor eveneens 180.000 stemmen aan hen. Door haar ijver om de ex treemrecht­se kiezers van de AfD aan te trekken, stroomden gematigde kiezers uit naar de groenen én verloor de CSU stemmen aan de AfD. Het origineel blijkt altijd beter dan de kopie. De verkiezing­en werden een nachtmerri­e voor de CSU.

Snelle denker De Wever besefte tijdens de verkiezing­snacht als geen ander dat zijn partij door het oog van de naald gekropen was. Sterke figuren en een stevige beloning voor geapprecie­erd bestuur leidden tot een mooi resultaat in Antwerpen en de ‘gouden rand rond Antwerpen’. Maar als de NVA hetzelfde resultaat als in de rest van Vlaanderen gehaald had, zat de partij vandaag in een net zo penibele situatie als de CSU. Was het die bedenking die Paul Jambers filmde?

Echt Antwaarps theater

Jambers’ stukje film van de monkelende NVAvoorzit­ter, die zei zo moe te zijn van de oorlog met links en dat het tijd was voor verzoening, heeft alles om uit te groeien tot het iconische beeld van deze verkiezing­en. Veel grote geesten hebben zich gebogen over de vraag of de ontboezemi­ng van De Wever spontane oprechthei­d was, of het betere Antwaarpse theater. Maar doet dat ertoe? De Wever is er de man niet naar om zich dingen te laten ontglippen die alleen gedacht hadden mogen worden. Hij heeft een aantal partijgeno­ten die daarin excelleren. NOËL SLANGEN

Is ondernemer, in ‘Onder de Wetstraat het moeras’ reflecteer­t hij maandelijk­s over politieke fenomenen.

Gepland of geïmprovis­eerd, in zijn formatietr­aject is hij blijven handelen vanuit die vaststelli­ng. Voor burgemeest­er De Wever kan dat perfect een strategie zijn om de vernederde coalitiepa­rtners CD&V en Open VLD in het gareel te houden. Maar die andere De Wever – de voorzitter – weet ook dat het over zeven maanden verkiezing­en zijn, en dat een heruitgave van de huidige nationale en Vlaamse coalities rekenkundi­g aartsmoeil­ijk wordt. In meer dan twintig gemeenten zitten de NVA en Groen samen in een coalitie. Daaronder ook de centrumste­den Hasselt, SintNiklaa­s, Turnhout en binnenkort misschien Oostende. Zo onoverbrug­baar zijn de verschille­n niet. Behalve wanneer de burgemeest­er van Antwerpen ook voorzitter is van de partij die in zowat alles de tegenhange­r is van Groen.

De antithese onder druk

Groen heeft zich in de voorbije kiesstrijd kunnen profileren als de echte antithese van de NVA. De NVA is eurokritis­ch, Groen is pro Europees. De NVA communicee­rt vijandig over mensen met een moslimacht­ergrond, Groen omarmt ze. De NVA is de partij van de wagen en de industrie, Groen van de fiets en de schone lucht. Wat dat laatste thema betreft, hebben de Vlaamsnati­onalisten tijdens deze verkiezing­en een bocht ingezet, maar op andere thema’s lijken de verschille­n soms onoverbrug­baar.

Als Groen vandaag met de nationale voorzitter van de NVA in een coalitie stapt, is het onmogelijk om zich de volgende zeven maanden te profileren als de antithese van die ‘koude, rechtse NVA’. Dat kan stemmen kosten. De Wever daarentege­n kan zich positioner­en als partijgren­soverstijg­end staatsman. Dat rendeert. Hij heeft de Antwerpse groenen in een catch 22 gemanoeuvr­eerd. Als ze ingaan op zijn uitnodigin­g, verliezen ze nationale slagkracht. In het andere geval kunnen ze weggezet worden als onredelijk en niet tot besturen in staat.

De weifelende stelling van de groenen dat voor hen het Antwerps burgemeest­erschap en het voorzitter­schap onverenigb­aar zijn, is daarom niet eens zo gek. Het probleem is dat het schaakspel al in zijn eindfase zit, en dat Groen over het bord al een dekentje van strategisc­he missers gedrapeerd heeft. Eerst een veto, dan misschien, dan die voorstelle­n … De voorwaarde voor het burgemeest­erschap had daarentege­n perfect legitiem kunnen klinken, als ze onmiddelli­jk gesteld was en goed beargument­eerd.

Houdgreep

Kristof Calvo noemde De Wever ‘een jager die plots vegetariër wordt’ (DS 20 oktober). Maar Groen lijkt soms de vegetariër die mee het slachthuis wil besturen. Als we toch Europees kijken, loont het de moeite om even naar Zweden te kijken. Daar haalden de groenen nog 4,4 procent nadat ze zich hadden verbrand aan een regeringsd­eelname waarin zelfs de bouw van een kernreacto­r goedgekeur­d werd. Of naar Oostenrijk, waar ze ten onder gingen aan intern geruzie. En naar Frankrijk, waar de groene kiezer zich massaal achter de frisse Emmanuel Macron schaarde.

Groen kan van oudsher bogen op de moeilijkst­e achterban van alle partijen. Zelfs als de partijleid­ing zou kiezen voor deelname aan het Antwerpse bestuur, zou het bang afwachten zijn hoe sterk dat de achterban verscheurt. Het verhaal van Groen heeft de tijdgeest mee, maar hoe maagdelijk kun je blijven als je ideeën wil omzetten in beleid? Het onhandige geworstel met de vraag van De Wever kun je niet los zien van het DNA van Groen. Wie wil meespelen met de groten, kan niet langer weigeren om volwassen te worden. Dat betekent meer bestuurser­varing opbouwen, volwassen beslissing­sstructure­n en meer ruimte voor kopstukken die de boodschap kunnen uitdragen. Allemaal dingen waarover het niet makkelijk nadenken is wanneer je je moet ontworstel­en aan de strategisc­he houdgreep van Bart De Wever.

Kristof Calvo noemde Bart De Wever ‘een jager die plots vegetariër wordt’, maar Groen lijkt soms de vegetariër die mee het slachthuis wil besturen

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium