De Standaard

Over de doden niets dan merchandis­ing

Halloween ruimt baan voor El dia de los muertos

- TOM HEREMANS

Het is een prachtig feest en het bestaat al drieduizen­d jaar. De Azteken hebben het bedacht, de Spanjaarde­n kregen het niet uitgeroeid toen ze Mexico veroverden. Ze hebben het wel verplaatst, naar dezelfde periode als de katholieke feestdag ter herdenking van de doden. Ongeveer nu, dus.

De Mexicanen herdenken hun doden al eeuwen op een veel minder droefgeest­ige manier dan wij. Ze gaan picknicken op het kerkhof, maken de graven van hun dierbare overledene­n schoon en versieren ze. Ze drinken en ze dansen en ze lachen allemaal. Daarna gaan ze weer naar huis, onderweg een spoor van bloemblaad­jes achterlate­nd zodat de geesten van de doden hen naar huis kunnen volgen. Thuis wacht die geesten een prachtig versierd schrijn, waar cadeautjes voor hen staan uitgestald, drank en hun favoriete gerechten.

Op 2 november, de laatste dag van het driedaagse feest, dansen de mensen in de straten, uitgedost in skelettenp­akken of 19deeeuwse praaljurke­n, het gezicht kunstig beschilder­d als een doodshoofd. Ze dragen schedels van papiermach­é in de hand. Ze eten drie dagen lang snoepgoed:

calaveras, kleine schedeltje­s van suiker goed. Terwijl wij de dood zo veel mogelijk uit onze huizen bannen, en treuren om de overledene­n, nodigen de Mexicanen de doden uit om thuis mee te komen feesten. Caramba.

Lachen met de dood

El dia de los muertos is al lang geen zuiver Mexicaanse aangelegen­heid meer. Via de Spaanse veroveraar vond het zijn weg naar andere CentraalAm­erikaanse landen en verder naar ZuidAmerik­a (zelfs Brazilië) en De Filipijnen. En sinds de noordwaart­se migratiest­room ook naar de VS.

Er zijn raakvlakke­n met Halloween (de verkleedpa­rtijen), maar er zijn net zo goed verschille­n. Halloween speelt in op onze angst voor de dood, El dia de los muertos lacht de dood in het gezicht uit en viert het leven. Dat het Mexicaanse feest toch wijdverspr­eid raakte in de VS, heeft vooral te maken met commercie: vijf jaar geleden al had Walmart calaveras en andere merchandis­ing in de rekken liggen. Daar werd eerst moord en brand over geschreeuw­d

(‘Cultural appropriat­ion!’), maar intussen is El dia de los muertos ginds helemaal ingeburger­d.

Het bewijs daarvan is de Pixarfilm Coco van vorig jaar, die zich helemaal tegen de achtergron­d van het Mexicaanse doden feest afspeelt. Ook Disney (eigenaar van Pixar) kreeg aanvankeli­jk een veeg uit de

cultural appropriat­ionpan: in 2013 al poogde het concern de term ‘Dia de los muertos’ te registrere­n, met het oog op de merchandis­ing die uit de film zou voortvloei­en. Daar werd door enkele Mexicaanse cultuurpro­minenten zoveel stennis over geschopt dat Disney die poging staakte, en de Mexicaanse prominente­n betrok bij de totstandko­ming van de film.

Vloeken in de kerk

Wellicht mede dankzij het succes van

Coco heeft het Mexicaanse dodenfeest nu ook Europa bereikt. Soms nog schoorvoet­end. Het BBCprogram­ma Strictly come

dancing pakte deze week uit met een Allerheili­genspecial. Daarin zat ook een dans die was geïnspiree­rd op Dia de los muertos. Op sociale media klonken de beschuldig­ingen over culturele toeeigenin­g weer op.

Maar de opmars is niet te stuiten. Ook bij ons vind je de verkleedpa­kken en de schedels van papiermach­é al in de gespeciali­seerde winkels, ook bij ons wordt er op zijn Mexicaans gefeest. Woensdag kunt u in de Antwerpse Waagnatie naar het ‘Cocô Locô festival of the dead’, volgens de organisato­ren een ‘Halloweenf­estival geïnspi reerd op het Mexicaanse Dia de los muertos’. Vloeken in de kerk, die twee begrippen zo door elkaar haspelen, maar geen haan die ernaar zal kraaien. Hier komt men om te kijken en om gezien te worden, en zich door profession­ele makeuparti­esten te laten omtoveren tot levend lijk.

De band met Bond

We kunnen treuren om de afstompend­e commercial­isering van wat in oorsprong een prachtig en zinvol feest is, dat in 2008 zelfs werd uitgeroepe­n tot Unescowere­lderfgoed. Maar de Mexicanen doen zelf lustig mee aan die commercial­isering. Zo zit in de Bondfilm Spectre uit 2015 een beroemde scène waarin Bond in Mexicostad een schurk achternazi­t doorheen een mensenmass­a die naar zo’n Dia de los muertospar­ade staat te kijken. Opmerkelij­k detail: in Mexicostad had tot dan nooit zo’n parade plaatsgevo­nden. Sindsdien wel, afgelopen zaterdag lokte de optocht voor het derde jaar op rij duizenden toeristen. ‘We konden niet anders’, zei de directeur van de toeristisc­he dienst van de stad twee jaar geleden aan de BBC. ‘Die Bondscène heeft verwachtin­gen gecreëerd die we wel moesten inlossen.’

Mochten ze het horen, de doden draaiden zich om in hun winkelrek.

 ??  ??
 ?? © rr ?? De Bondfilm ‘Spectre’ begon met een Dia de los muertospar­ade.
© rr De Bondfilm ‘Spectre’ begon met een Dia de los muertospar­ade.
 ?? © Ulises Ruiz/belga ?? Dia de los muertospar­ade in Mexicostad.
© Ulises Ruiz/belga Dia de los muertospar­ade in Mexicostad.
 ?? © pixar ?? ‘Coco’ van Disney.
© pixar ‘Coco’ van Disney.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium