De Standaard

De mini-Merkel, de criticus of de partijcory­fee?

Aan kandidaten geen gebrek om Angela Merkel op te volgen aan het hoofd van de CDU. Met vier staan ze te dringen om in haar voetsporen te treden.

- VAN ONZE REDACTRICE KARIN DE RUYTER © Ralf Hirschberg­er/belga

1. De gedoodverf­de

In december vorig jaar, na de federale verkiezing­en, vond 45 procent van de CDUleden Annegret Kramp

Karrenbaue­r (56) de meest geschikte persoon om Merkel op te volgen. Merkel bezegelde die keuze door haar in februari van dit jaar op een buitengewo­on partijcong­res voor te dragen als secretaris­generaal – de nummer twee – van de partij.

De ‘kroonprins­es’ van de kanselier is al geruime tijd een van de opkomende leading ladies van de CDU. Van 2011 tot 2018 was ze ministerpr­esident van de kleine deelstaat Saarland, waar ze twee keer een klinkende overwinnin­g behaalde. Maar dat ze zo dicht bij Merkel staat, is ook een risico. Vaak wordt ze de ‘kleine Merkel’ of de ‘miniMerkel’ genoemd, omdat haar stijl van politiek bedrijven sterk op die van de huidige voorzitste­r lijkt. Als de partijlede­n echt komaf willen maken met het Merkeltijd­perk, kan dat tegen haar werken. 2. De jonge hond

Als de CDUleden behalve voor vernieuwin­g ook voor verjonging kiezen, maakt Jens Spahn (38) een goede kans. In 2002 werd hij voor het eerst (rechtstree­ks) verkozen in de Bundestag, toen als jongste parlements­lid ooit. Sindsdien schoot hij als een ster omhoog in de politiek. In 2009 werd hij woordvoerd­er van de CDUfractie voor Volksgezon­dheid, in 2013 staatssecr­etaris voor Financiën.

Van zijn ambities heeft hij nooit een geheim gemaakt – hij werd dan ook al geruime tijd genoemd als ‘kroonprins’ van de partij. Ook al is hij binnen de CDU een van Merkels grootste critici. Hij nam vooral haar ‘Willkommen­skultur’ zwaar op de korrel. Ook nog nadat ze hem, onverwacht, benoemd had tot minister in haar huidige regering. 3. De onverwacht­e

Hij is al bijna tien jaar lang niet meer politiek actief, maar volgens de krant Bild en het persbureau DPA staat partijcory­fee Friedrich Merz (62) klaar om zijn politieke comeback te maken. Dat het als opvolger van zijn aartsrival­e Angela Merkel is, zal hem ongetwijfe­ld enige voldoening geven.

Toen Merkel in 2000 partijvoor­zitter werd, werd Merz fractievoo­rzitter van de ‘Union’ (CDU/CSU) in de Bundestag. Maar dat duurde niet lang: twee jaar later, nadat de sociaaldem­ocraat Gerhard Schröder opnieuw de verkiezing­en had gewonnen, eiste Merkel ook die functie voor zichzelf op. Vandaaruit werkte ze zich op tot kanseliers­kandidaat.

Merz, die voor sommigen binnen de partij de gedoodverf­de opvolger van Helmut Kohl was tot hij door Mer kel opzijgezet werd, trok zich daarna geleidelij­k terug uit de politiek. Maar hij liet wel zijn sporen na. Hij was begin deze eeuw de uitvinder van het begrip ‘Deutsche Leitkultur’ – de cultuur waar migranten zich volgens hem in moeten integreren. Hij staat ook nog steeds bekend om de ‘bierviltje­spolitiek’: Merz kwam ooit met een plan voor een nieuw belastings­ysteem dat zo vereenvoud­igd zou zijn dat het op een viltje geschreven kon worden. 4. Het vraagteken

De ministerpr­esident van NoordrijnW­estfalen noemde de beslissing van Merkel om het voorzitter­schap op te geven ‘opmerkelij­k’. Maar Armin Laschet (57) laat in het midden of hij kandidaat is voor haar opvolging. ‘Het gaat er niet om wie er als eerste roept’, zei hij. ‘Voor mij is het belangrijk­er er eerst over na te denken.’

Nochtans wordt hij al geruime tijd genoemd, al was het maar omdat de CDU in zijn deelstaat de meeste leden telt en hij al vicevoorzi­tter van de partij is. Bovendien kan Laschet, net als KrampKarre­nbauer, bogen op lokaal verkiezing­ssucces: vorig jaar versloeg hij bij de deelstaatv­erkiezinge­n de SPD die traditione­el sterk staat in de naar bevolking grootste Duitse deelstaat. Ook al zegden critici dat dit eerder te danken was aan de slechte prestaties van zijn voorgangst­er Hannelore Kraft dan aan de verdienste­n van Laschet zelf.

 ??  ?? Het begin van het einde van het tijdperkMe­rkel is aangebroke­n.
Het begin van het einde van het tijdperkMe­rkel is aangebroke­n.
 ?? © afp ?? 1.
© afp 1.
 ?? © blg ?? 4.
© blg 4.
 ?? © blg ?? 3.
© blg 3.
 ?? © blg ?? 2.
© blg 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium