De Standaard

Afschaffin­g zomer/ winteruur pas in 2021

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © blg

Juncker had voorgestel­d in 2019 komaf te maken met de halfjaarli­jkse uurwijzigi­ng. De lidstaten vinden die timing onhaalbaar en denken eerder aan 2021.

Na een bevraging afgelopen zomer in de 28 EUlidstate­n stelde de Europese Commissie eind augustus voor de wisseling van zomer en wintertijd voor de hele EU af te schaffen. ‘De mensen willen het, wij doen het’, was de boutade van voorzitter JeanClaude Juncker.

De lidstaten kregen de vrijheid om individuee­l voor zomer of winteruur te kiezen, maar ze zouden dat wel voor eind april moeten uitmaken. Landen die voor eeuwige wintertijd kozen, zouden dan in oktober 2019 een laatste keer de klok verzetten.

Maar die vlieger gaat niet op. Alleen Finland en Litouwen steunen de piste van de Commissie nog. De andere EUlidstate­n, waaronder België, dringen aan op uitstel. Oostenrijk, de tijdelijke voorzitter van de EU, stelt voor om de tijd te nemen tot maart 2021. België steunt die timing.

‘We zullen een compromis moeten vinden, want de meeste lidstaten hebben reserves over de veranderin­g van het systeem in 2019’, zei de Oostenrijk­se minister Norbert Hofer, die de vergaderin­g voorzat.

Geen lapwerk aan tijdzones

Het blijkt technisch meer voeten in de aarde te hebben dan gedacht. Zo liet de luchtvaart­industrie volgens Hofer weten dat er 18 maanden nodig zijn om een feilloze overgang voor te bereiden. Denemarken wil eerst een nationale overlegron­de organisere­n over de kwestie.

Luxemburg is dan weer bang dat zijn buurlanden een verschille­nde keuze zouden maken, wat ‘catastrofa­al’ zou zijn voor de economie. Die bekommerni­s leeft ook sterk bij de Belgische premier Charles Michel (MR) en Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA). Ook Hofer benadrukte dat ‘we een lapwerk aan verschille­nde tijdzones in de EU moeten vermijden’. De Oostenrijk­se Transport minister van

 ??  ?? Norbert Hofer.
Norbert Hofer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium