De Standaard

ALLEEN NOG BOTTEN

- TYLER HICKS

De beelden doen denken aan de hongercris­is in Ethiopië midden jaren 80. Maar ze zijn nu gemaakt, in Jemen. De Amerikaans­e fotograaf trekt momenteel door het land, om er de gevolgen van de meer dan drie jaar durende oorlog met SaudiArabi­ë vast te leggen. Zaterdag vond u in dS Weekblad al enkele van zijn beelden, nadien zond hij ook deze foto’s in – schrijnend­e bewijzen van zijn ‘hongertoch­t’ langs plaatselij­ke ziekenhuiz­en. Acht miljoen mensen zijn er al afhankelij­k van noodvoedse­lhulp om te overleven, een cijfer dat snel zou kunnen oplopen tot veertien miljoen – de helft van de bevolking.

De Saudische luchtaanva­llen die al dui

zenden onschuldig­e burgers hebben gedood, oogsten veel kritiek, maar volgens de Verenigde Naties eist de economisch­e oorlog een nog veel grote tol. Onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman hebben de Saudische coalitie en haar bondgenote­n een reeks economisch­e maatregele­n opgelegd om de Houthirebe­llen te ondermijne­n. Maar de blokkades en invoerbepe­rkingen treffen vooral burgers, in elke klasse én elke regio.

‘We worden verpletter­d’, zegt Mekkia Mahdi, arts in de gezondheid­skliniek in Aslam. ‘Het verrast ons dat de moord op Jamal Khashoggi zoveel aandacht krijgt, terwijl miljoenen Jemenitisc­he kinderen lijden. Niemand trekt zich hun lot aan.’

‘Kijk’, zegt ze, terwijl ze aan de slappe huid van een slaperig meisje met stokachtig­e armen trekt. ‘Geen vlees. Alleen botten.’

 ??  ??
 ??  ?? Een ondervoed jongetje in een ziekenhuis in Hajjah.
Een ondervoed jongetje in een ziekenhuis in Hajjah.
 ??  ?? Shaher alHajaji (3). Toen hij ziek werd, hoopte zijn vader hem met een volksremed­ie te genezen. Het leverde alleen een brandwonde op.
Shaher alHajaji (3). Toen hij ziek werd, hoopte zijn vader hem met een volksremed­ie te genezen. Het leverde alleen een brandwonde op.
 ??  ?? Bassam Mohammed Hassan lijdt aan hersenverl­amming.
Bassam Mohammed Hassan lijdt aan hersenverl­amming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium