De Standaard

‘Geen gegevens van Belgen gedeeld’

-

Gisteren is in Brussel een groepsvord­ering van ‘Test Aankoop’ tegen Facebook ingeleid. Maar volgens Facebook is er ‘geen bewijs’ dat Belgische gegevens zijn beland bij Cambridge Analytica.

Volgens Test Aankoop hebben al meer dan 33.000 personen interesse getoond in de collectiev­e vordering. Die kwam er nadat het schandaal rond Cambridge Analytica in maart was losgebarst­en. Met zusterorga­nisaties in Italië, Spanje en Portugal stuurde Test Aankoop een formele ingebrekes­telling naar Facebook, met de vraag welke maatregele­n het bedrijf zou nemen om de gevolgen van de door consumente­n opgelopen schade te herstellen en om het respectere­n van de consumente­nrechten te garanderen. Omdat er geen reactie kwam, legde Test Aankoop op 25 juni een verzoek tot collectiev­e rechtsvord­ering neer bij de rechtbank van koophandel.

Bij de eerste zitting bleek dat Facebook de bevoegdhei­d van de Belgische rechtbank betwist, enkel de Ierse rechtbanke­n zouden bevoegd zijn. De Brusselse rechtbank neemt nu een maand om een conclusiek­alender te bepalen. Een uitspraak over de ontvankeli­jkheid van de groepsvord­ering wordt pas eind 2019 verwacht. Gisteren zei een woordvoerd­er van Facebook dat er ‘geen bewijs’ is dat er data van gebruikers buiten de VS, dus ook Belgische, gedeeld zijn met Cambridge Analytica.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium