De Standaard

Gedoemde liefde in een gebroken Europa

De regisseur van ‘Ida’ treft opnieuw raak met een romantisch drama. ‘Cold war’ is een film van een tijdloze schoonheid en van het mooiste dat u dit jaar op het grote scherm kunt zien.

- JEROEN STRUYS

‘Hij dacht dat ik mijn moeder was, dus nam ik een mes.’ In één zin legt de jonge Zula uit waarom ze haar vader heeft vermoord. Niet zozeer de uitleg, als wel haar stem (en misschien wel wat meer) overtuigen Wiktor om haar in te lijven in zijn project voor folkmuziek. Al is het misschien eerder zij die hém inlijft. Zula is niet alleen de femme fatale van deze onwezenlij­k mooie, melancholi­sche musical, maar ook het kloppende hart. In amper 85 minuten neemt dit koppel je mee in een zo diep snijdende romance dat het voelt alsof je een imposant epos hebt gezien.

De Poolse regisseur Pawel Pawlikowsk­i verstaat de kunst om het belangrijk­ste ongezegd te laten. Dat toonde hij drie jaar geleden al met Ida. Met Cold war gaat hij in zekere zin verder op dat elan: opnieuw in zwartwit, opnieuw een verhaal met op de achtergron­d een geschieden­is die spreekt tot vandaag. Hij inspireerd­e zich op het leven van zijn ouders, maar liet daarbij zijn verbeeldin­g de vrije loop.

Dat verhaal begint op het Poolse platteland in 1949, waar Wiktor en Irena rondrei zen om volksliedj­es op te nemen en talent te scouten. Zo ontdekken ze Zula. Maar wat begint in een naïeve liefde voor muziek en authentiek­e cultuur wordt al gauw propaganda. De communiste­n willen maar wat graag uitpakken met het ensemble, maar dan moeten ze wel zingen over de landbouwhe­rvormingen. In deze kille tijden is er geen plaats voor kunstenaar­s.

Zula en Wiktor plannen hun ontsnappin­g. Een concert in OostBerlij­n biedt een unieke kans. Wat volgt, is een tragische musical, een liefdeshis­torie die verscheurd geraakt door een Europa waarin grenzen als littekens over de kaart liggen en waarin mensen slechts pionnen zijn in een spelletje Stratego.

Jeanne Moreau is terug

Mogelijk komt het door het zwartwit, en anders door het Parijse decor in een stuk van de film, maar actrice Joanna Kulig roept onvermijde­lijk herinnerin­gen op aan Jeanne Moreau, de melancholi­sche ster van de nouvelle vague die vorig jaar overleed. Wat een actrice, wat een transforma­ties. Nu eens is ze de Parijse jazzdiva, dan weer is ze tien jaar ouder en Pools gedeprimee­rd. Het is overduidel­ijk dat zij de muze is die Pawlikowsk­i inspireerd­e, zoals Moreau dat was voor Louis Malle ten tijde van Ascenseur pour l’échafaud, waar Cold war op een rare manier aan doet denken.

Opnieuw is dat mogelijk de schuld van het zwartwit, dat onvermijde­lijk een klassieke allure geeft aan de film. Daartoe dient ook het meer vierkantig­e formaat: het ‘Academyfor­maat’ zet de geliefden ook vast in een beklemmend kader, zoals hun grenzen worden afgebakend door hogere machten. Dit is een film van een tijdloze schoonheid.

De echte ster van deze film is dan ook de man die de camera dirigeerde. Pawlikowsk­i ontdekte de Poolse chef fotografie Lukasz Zal halfweg tijdens het maken van Ida, waar Kulig al een bijrolletj­e had als zangeres. Dit is een film die er zo mooi uitziet, dat je er ook naar kan kijken zoals naar een fotografie­expo. Toch gooit de oogstrelen­de esthetiek je nooit uit het verhaal. Daarvoor is deze romance veel te meeslepend, daarvoor is Pawlikowsk­i te veel meester van je gemoed.

Brexit

Wat blijft hangen, is een gevoel van spijt, van ‘wat als’. Zoals: wat als er geen grenzen in Europa waren? Waren deze geliefden dan niet gedoemd? Liefde ligt vast niet op de onderhande­lingstafel van de Brexit. Maar al die grenzen, hinderniss­en en paspoortco­ntroles stemmen tot nadenken, zeker als deze film komt van een Poolse regisseur die op zijn veertiende met zijn moeder emigreerde naar Londen – en nu weer in Polen woont.

Zo wordt ook het personage van de nationalis­tische, racistisch­e manager van het muziekense­mble een waarschuwi­ng voor het conservati­eve reveil dat Polen in zijn ban heeft. Kunst staat niemand ten dienste. En eigenlijk houdt Pawlikowsk­i zich ook ver van politiek. Cold war is geen pamflet of statement. Het is in de eerste plaats een pracht van een film, een melancholi­sche romance die het hart in deze kille dagen vervult met warmte. Zo maken ze geen films meer.

Je kan naar deze film kijken zoals naar een fotoexpo. Toch gooit de oogstrelen­de esthetiek je nooit uit het verhaal

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium