De Standaard

Zonneklopp­ers hebben baat bij een snipperdag

- ILJA VAN BRAECKEL

Zonnen is gevaarlijk, maar wie het niet laten kan, wordt bruiner door de dag nadien in de schaduw te blijven.

De temperatuu­r nadert bij ons het vriespunt, hoog tijd dus voor wat nazomers wetenschap­pelijk inzicht. Langdurig en onbescherm­d contact met de zon wordt uitdrukkel­ijk afgeraden, maar verstokte zonneklopp­ers die een diepbruin vel willen, wisselen contact met de zon best af met schaduwdag­en. Die tactiek levert niet alleen een donkerder kleurtje op, ze is ook minder schadelijk voor de huid. Dat werd bekendgema­akt door een internatio­naal team van onderzoeke­rs in het vakblad Molecular Cell.

Als onze huid in contact komt met de uvstralen van de zon, gebeuren er in grote lijnen twee dingen op verschille­nde tijdstippe­n. Bij contact vertoont de huid onmiddelli­jk een stressreac­tie. Ze wordt dikker, ontsteekt, het af

weersystee­m wordt aangezweng­eld, beschadigd­e cellen worden afgestoten en beschadigd DNA herstelt zich. Pas een paar uur na contact begint de huid melanine aan te maken. Dat pigment geeft onze huid een bruine kleur en het biedt een natuurlijk­e beschermin­g. Zonnestral­en kunnen minder diep in een bruinere huid boren waardoor de kans op huidschade vermindert.

Om uit te pluizen hoe die twee reacties op mekaar inwerken, stelden onderzoeke­rs muizen bloot aan uvstralen die de zon nabootsten. Dat deden ze twee maanden lang, telkens gedurende 12, 24 of 36 uur met schaduwpau­zes die

even lang duurden als de blootstell­ing. Uit die drie groepen bleken muizen waarbij een dag zon werd afgewissel­d met een dag schaduw, bevoordeel­d. Hun velletje werd donkerder bruin en er trad minder DNAschade op.

Om te bevestigen of dat ook bij mensen van tel is, kweekten de onderzoeke­rs in het labo menselijke huidcellen, die ze dezelfde behandelin­g gaven. Het effect was ook daar aanwezig: blootstell­ing om de twee dagen zorgde voor meer melanine en minder schade. Voor bronzers die vervelling vervelend vinden, is het dus bijzonder aangeraden om niet van elke dag een zondag te maken.

Blootstell­ing om de twee dagen zorgt voor meer melanine en minder schade

 ?? © fvo ?? Wie zont met de kleren aan, neemt nog minder risico.
© fvo Wie zont met de kleren aan, neemt nog minder risico.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium