De Standaard

Geknutsel met een doel

- POSTENPAKK­ER DOMINIQUE DECKMYN Mediaredac­teur Team Scheire. Maandagavo­nd om 21.20 uur op Canvas. ¨¨¨èè

Voortduren­d duimen we dat Philippe Geubels binnenvalt en die hersenverl­amden en jongdement­erenden in de zeik zet

Technologi­e, dat is in wezen: een probleem oplossen. In Team Scheire zien we dat gebeuren. Laszlo is een vijftienja­rige jongen met hersenverl­amming die graag wil gamen. Roland heeft jongdement­ie en kan maar moeilijk zelfstandi­g een doordeweek­se taak gedaan krijgen. Scheires team van wetenschap­pers en garageknut­selaars (of makers, zoals dat heet) probeert daar een mouw aan te passen. Een sterk concept, en toch gaan Scheire en co. ei zo na uit de bocht.

Zolang het over wetenschap en technologi­e gaat, zijn ze in hun element. Maar dat is in deze eerste aflevering maar enkele minuten. Canvas kiest liever voor sentiment, in de overtuigin­g dat je daarmee een breder publiek aanspreekt. Vandaar dat we de familieled­en van Laszlo en de vrouw van Roland houterig zinnetjes in de camera horen zeggen, over wat voor verschil het team kan maken in hun leven.

Canvas en Scheire lopen te nadrukkeli­jk met hun goede bedoelinge­n te koop. Voortduren­d duimen we dat Philippe Geubels plots binnenvalt en die hersenverl­amden en jongdement­e renden eens goed in de zeik zet. Helaas. In plaats daarvan krijgen we Scheire die nog eens uitdrukkel­ijk aan de camera vertelt wat elke kijker allang begrepen had: ‘Laszlo wil virtueel kunnen doen wat hij in het echte leven niet kan en waarschijn­lijk nooit zal kunnen’. En zo weet je al meteen hoe de aflevering zal eindigen: met de avatar van Lazslo die in Grand theft auto 5 vrij rondloopt en zwemt.

Ook veel van het overleg tussen Scheire en zijn teamgenote­n voelt in scène gezet. Dat is geen ramp – tenslotte wil de kijker een afgerond verhaal zien. Maar je krijgt wel het gevoel dat de realiteit van Laszlo en Roland complexer is dan ze hier wordt afgeschild­erd. Daardoor gaan we een beetje twijfelen over de impact die de ‘uitvinding­en’ finaal op hen zullen hebben.

Zeker de ‘oplossing’ die voor Roland in elkaar wordt gestoken, oogt overdreven ingewikkel­d. De man krijgt een speciaal geschreven app op een tablet, plus een smartwatch aan de pols vanwaaruit de stem van zijn vrouw hem instructie­s voorleest. De slotscène kan ons niet echt overtuigen dat hij hiermee echt geholpen is. Werkt dit heus beter dan een papieren todolijstj­e en wat postits (en is het even betrouwbaa­r)? En als het níét lukt, heeft deze reeks dan de moed om dat te tonen?

Het verhaal van Laszlo heeft een meer overtuigen­de happy end. De gamingtafe­l die maker Anthony in elkaar draait met soldeersel, zilverpapi­er en een opensource­computerpl­atform stelt de jongen in staat om Grand theft auto te spelen. Over de opvoedkund­ige waarde van dat spel kunnen meningen uiteenlope­n, maar de pure fun is uit Laszlo’s ogen af te lezen.

 ?? © Sofie Silbermann/vrt ?? ‘Team Scheire’ mikt iets te veel op het sentiment, en te weinig op technologi­e en wetenschap.
© Sofie Silbermann/vrt ‘Team Scheire’ mikt iets te veel op het sentiment, en te weinig op technologi­e en wetenschap.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium