De Standaard

Tulpen uit Amsterdam

- DRIES DE SMET In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

‘Geef mij maar Amsterdam,’ zong de Nederlands­e zanger Johnny Jordaan in 1956, ‘dat is mooier dan Parijs.’

Meer dan zestig jaar later krijgt hij bijval van Tony Ressler, volgens de Britse zakenkrant Financial Times ‘een van de meest ervaren private equityzake­nmensen in de VS’. Volgens Ressler stond Londen op het punt om door te breken als de financiële wereldhoof­dstad. Al is dat wel erg voluntaris­tisch, want de Londense beurs is qua maandelijk­s handelsvol­ume maar de zevende grootste ter wereld.

Maar, de Brexit dreigt roet in het eten te gooien. En aan wie zal Londen het stokje doorgeven? ‘Als u zegt: “kies een stad”, dan zou ik van alle Europese steden Amsterdam kiezen. Mensen willen er wonen, het is goed gelegen en er is een bedrijfsvr­iendelijk klimaat.’

Voor de Nederlande­rs klinkt dat als muziek in de oren, en niet eens zo’n verre toekomstmu­ziek. De beurswaakh­ond Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakte gisteren bekend rekening te houden met een forse toename van de aandelenha­ndel in Amsterdam. Volgens AFM kan 30 tot 40 procent van de Europese aandelenha­ndel naar Nederland komen. De Europese obligatieh­andel kan zelfs voor 95 procent vanuit Amsterdam verzorgd worden.

‘Hiermee komt het zwaartepun­t van de handel binnen de EU in Amsterdam te liggen’, stelt de AFM. Dat is een sterke toename: vandaag is Amsterdam goed voor 5 procent van de Europese aandelenha­ndel, stelt de Nederlands­e zakenkrant Het Financieel­e Dagblad.

De AFM maakt die melding om alvast extra manschap pen en materieel te vragen. Want als al die handel naar Nederland verhuist, moet de AFM veel vaker ingrijpen bij mogelijk misbruik of onderzoek voeren als een bedrijf een beursgang wil maken.

De melding is natuurlijk ook strategisc­h. Door hard te roepen dat Amsterdam het nieuwe financiële centrum wordt, kan het een zelfvervul­lende voorspelli­ng worden. Als een aantal financiële spelers de voorspelli­ng gelooft, zullen ze daadwerkel­ijk verhuizen wat ook weer andere spelers overtuigt. Volgens de AFM waren er al meer dan 150 gesprekken met belangstel­lenden.

Het mag misschien een Nederlands­e wensdroom zijn, onmogelijk is het zeker niet. De geschieden­is leert immers dat financiële centra wel vaker verschuive­n.

Ooit was Brugge het financiële centrum van Europa. Het was – omen est nomen – de familie Van der Beurze die de beurs uitvond. Maar toen het Zwin dichtslibd­e, nam Antwerpen de rol over. Tot de Spanjaarde­n het welletjes vonden en de handel naar Amsterdam verschoof. De Nederlande­rs zetten er een turbo in. Zij waren de ‘echte innovatore­n’, stelt auteur Scott MacDonald, omdat ze kapitaalma­rkten toegankeli­jker maakten en vertrouwen wekten met hun wereldhand­el en stabiele publieke financiën. Al liep het af en toe grondig fout: de Nederlande­rs stonden ook aan de basis van een van de bekendste en markantste zeepbellen aller tijden: de Tulpenmani­e.

Die les zullen de nieuwkomer­s bij de AFM vast stevig ingepeperd krijgen: het is niet omdat Amsterdam het nieuwe financiële centrum wordt, dat ze de bloemetjes moeten buitenzett­en.

Tony Ressler ziet Amsterdam na de Brexit de rol van Londen in de financiële wereld overnemen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium