De Standaard

Iran verschalkt VS met spookschep­en

Alleen door satellietb­eelden onder de loep te leggen is nog enigszins na te gaan hoeveel olie Iran exporteert.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © belgaimage

Volgens de website Marine Traffic is de olietanker Dino I momenteel met een snelheid van 15,1 knopen onderweg naar zijn thuisbasis, de olietermin­al op het eiland Kharg voor de kust van Iran. De geschatte aankomstda­tum is 3 november, een dag voordat strengere Amerikaans­e sancties tegen Iraanse olieleveri­ngen van kracht worden. Maar het is niet altijd zo duidelijk geweest waar de Dino I precies uithing. In de maand september was het schip, dat 2 miljoen vaten olie kan vervoeren, wekenlang spoorloos. De transponde­r waarmee alle schepen regelmatig hun positie doorgeven via een gpsachtig netwerk, werd uitgeschak­eld zodra het schip de Straat van Hormuz gepasseerd was.

Het is een tactiek die de kapiteins van Iraanse olietanker­s steeds vaker toepassen, heeft de website TankerTrac­kers vastgestel­d. In september werd bijna de helft van de Iraanse olie in zulke ‘spookschep­en’ geëxportee­rd. De Iraniërs oefenen alvast in het ‘onzichtbaa­r’ maken van hun schepen, om na 4 november hun vaste klanten te kunnen blijven bedienen zonder dat de Amerikanen dat te weten komen. De Verenigde Staten willen dat de Iraanse olieexport vanaf volgende week volledig opdroogt. Wie nog zaken doet met Iran, kan geen zaken meer doen met de VS, waarschuwd­e president Donald Trump. Maar als de handel niet te traceren is, staan de VS machteloos.

De mensen achter TankerTrac­kers hebben zich gespeciali­seerd in het ontmaskere­n van de Iraanse spookschep­en. Zodra een tanker van de radar verdwijnt, proberen ze het schip op satellietb­eelden te herkennen aan de afmetingen, de kleur of andere speciale kenmerken. Vaak kunnen ze op die manier de reis van een schip toch nog reconstrue­ren. ‘Sommige tankers waren heel makkelijk herkenbaar, voor andere kostte het dagen van beeldanaly­se’, schrijven Lisa Ward en Samir Madani van TankerTrac­kers. Zo kwamen ze erachter dat sommige olielading­en, bestemd voor China, in de Verenigde Arabische Emiraten overgepomp­t werden naar een ander schip, waarvan ook de transponde­r was uitgeschak­eld.

Katenmuiss­pel

Van de 38 supertanke­rs die de National Iranian Tanker Compa Van de die Iran bezit, zou een derde regelmatig de transponde­r uitschakel­en. ny (NITC) bezit, zou een derde regelmatig de transponde­r uitschakel­en. Een zestal, met sprookjesa­chtige namen als de Dream II en de Happiness I, dook nadien op voor de kust van India. Vermoed wordt dat NITC zich opmaakt voor een langdurig katenmuiss­pel na 4 november. De helft van de Iraanse olieexport in september ging naar twee landen: China en India.

Varen zonder ingeschake­lde transponde­r is verboden. Volgens een internatio­naal verdrag moeten alle vrachtsche­pen op zee te allen tijde via hun transponde­r identifice­erbaar zijn. Maar afdwingbaa­r is die verplichti­ng niet.

De toenemende onduidelij­kheid over de hoeveelhei­d olie die Iran verkoopt, veroorzaak­t on rust op de markt. De olieprijs stijgt en de andere Opeclanden willen weten waar ze aan toe zijn. Vooral SaudiArabi­ë, dat traditione­el de lakens uitdeelt in het kartel, ergert zich aan het eigengerei­de gedrag van Iran. De Opecleden willen immers weten hoeveel ze extra moeten oppompen om de verminderd­e Iraanse productie te compensere­n. ‘Niemand heeft enig idee hoeveel

Iran na 4 november zal exporteren’, gaf de Saudische minister van Olie, Khalid alFalih, toe. Gespeciali­seerde bedrijven zeggen dat de dagelijkse export in oktober ergens tussen 1 en 2 miljoen vaten lag. Een enorme onzekerhei­dsmarge, die overeenste­mt met TankerTrac­kers’ inschattin­g dat spookschep­en de helft van de export voor hun rekening kunnen nemen.

Het uitschakel­en van de transponde­rs is een beproefd systeem. Iran paste het ook al toe tussen 2011 en 2015, toen er eveneens sancties tegen het land van kracht waren. Ook andere landen, zoals Syrië, maken er gebruik van. Israël zou op die manier al olieleveri­ngen van nietbevrie­nde staten hebben ontvangen.

‘Niemand heeft enig idee hoeveel Iran na 4 november zal exporteren’

KHALID ALFALIH Saudische minister van Olie

 ??  ?? 38 supertanke­rs
38 supertanke­rs

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium